Za hajlování na dubnové demonstraci SPD dostal muž podmínku a pokutu 30 tisíc

Za hajlování na dubnové akci hnutí SPD v centru Prahy byl třiačtyřicetiletý muž nepravomocně potrestán půlroční podmínkou s dvouletou zkušební dobou. Zaplatit má také 30 tisíc korun. České televizi rozhodnutí potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Proti trestnímu příkazu je možné podat odpor – případem by se pak soud zabýval v hlavním líčení.

„V tomto případu byl uložen trest šest měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu dvou let a peněžitý trest třicet tisíc korun s náhradním trestem tři měsíce,“ uvedla mluvčí Hájková. Muž byl uznán vinným ze sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Za to mu hrozily až tři roky vězení.

Třiačtyřicetiletý muž byl 25. dubna zaznamenán při hajlování na shromáždění, které na pražském Václavském náměstí organizovalo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Policie ještě tentýž den oznámila, že zná mužovu identitu. Policisté případ řešili ve zkráceném přípravném řízení.

Demonstrace před volbami

Demonstraci proti „diktátu Evropské unie“ uspořádalo hnutí SPD na Václavském náměstí při příležitosti zahájení kampaně pro evropské volby. Na shromáždění vystoupil lídr hnutí Tomio Okamura spolu se šéfy krajně pravicových uskupení Marine Le Penovou z Francie a Geertem Wildersem z Nizozemska.

Při akci se střetli příznivci a odpůrci SPD. Lidi demonstrující proti SPD policisté z místa akce vytlačili. Deset lidí zadrželi za neuposlechnutí výzvy úřední osoby.

Trestní řízení zahájila policie také se šestačtyřicetiletou ženou, která na stejném shromáždění z 25. dubna nosila přívěsky se svastikou. Tím podle kriminalistů veřejně projevovala sympatie k nacismu. V tomto případě ale policisté věc ještě neuzavřeli.