V řadě měst se znovu protestovalo proti Babišovi a ministryni spravedlnosti

V Brně i dalších městech se znovu protestovalo proti Babišovi a za nezávislost justice (zdroj: ČT24)

V úterý se v řadě měst znovu demonstrovalo proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO). Minulý týden zaplnili demonstranti Václavské náměstí v Praze, tentokrát svolali organizátoři protesty do více než tří set míst napříč republikou. Protestovalo se ve všech krajích, kromě krajských měst i v menších městech a obcích. Organizátoři ze spolku Milion chvilek pro demokracii tvrdí, že se Babiš dosazením Benešové do vlády snaží ovlivnit justici. Premiér to - stejně jako výzvy k demisi - odmítá.

Demonstrace proti Babišovi a Benešové se zatím konaly většinou v Praze. Před dvěma týdny pak organizátoři svolali demonstrace i ve dvou stovkách dalších měst v Česku. Největší počet účastníků se tehdy sešel v Brně a tentokrát byla zřejmě účast nejvyšší v metropoli Jihomoravského kraje. 

Poslední demonstrace tam probíhala na Dominikánském náměstí, které účastníci zcela zaplnili. Tentokrát proto organizátoři přesunuli protest na daleko větší náměstí Svobody. A také tentokrát bylo z větší části plné. Zpravodaj ČT Michal Cagala upřesňoval, že demonstranti stáli až za Zámečnickou ulicí.

Demonstranti na brněnském náměstí Svobody
Zdroj: Václav Šálek/ČTK
  • K protestům proti Andreji Babišovi se v úterý připojili i krajané v Paříži. Protest se konal na Martových polích před Eiffelovou veží a poté se přesunul před nedaleké sídlo českého velvyslanectví. 

Lidé měli na transparentech kromě výzev k Babišově demisi také výzvy k přijetí pojistek za nezávislou justici. Na pódiu postupně vystoupili například herci Josef Polášek, Michal Dalecký či Vladimír Krátký, účastníci demonstrace vyslechli nahrané vzkazy pražských herců.  

Demonstraci zhruba kolem 20:00 uzavřel kněz Jan Hanák, po jehož výzvě účastníci protestů společně zazpívali českou hymnu. Pořadatelé demonstrací také vyzvali Brňany, ať přijdou 23. června na další demonstraci na pražskou Letnou.

V Ostravě zkropil demonstranty déšť

V Karlových Varech na západě Čech se lidé sešli už odpoledne. Kromě obvyklých transparentů vyzývajících k demisi premiéra a „Konci vlády jedné straky“ si transparenty utahovaly i z nedávného Babišova výroku z výroční schůze Česko-německé obchodní a průmyslové komory, kde při projevu o ekologii a zemědělství prohlásil, že v Česku „chceme zase motýle“.

Protest v Klášterci nad Ohří
Zdroj: ČT24

Protestovalo se i na druhém konci republiky; na zlínském náměstí Míru měli někteří demonstranti vlajky, řada držela rozličné transparenty. Hlavní transparent na pódiu žádal „Demisi vlády zlodějů!“ Lidé drželi také nápisy „Nejsme ovce, Bureši!“, „Stop Babišovi!“, „Kdo chce víc, nemá nic“, „Všetci kradnú, iba ja čerpám“, „Udavači StB stydíme se za tebe“, „Bureši, Zlín si nekoupíš!“.

Na ostravském Masarykově náměstí se lidé sešli v 18:30 a zaplnili víc než polovinu náměstí. Mezi řečníky vystoupil třeba Ivo Kaleta, předseda stávkového výboru z roku 1989, nebo katolický kněz Pavel Vácha. Lidi nerozehnal ani liják, který se během akce spustil a zapříčinil několikaminutový výpadek zvuku.

V Ostravě poznamenala protest nepřízeň počasí
Zdroj: ČT24

V Jihlavě zaplnili demonstranti na Masarykově náměstí  prostor mezi morovým sloupem a obchodním centrem. V davu byly české vlajky i transparenty. Jeden z nich hlásal: „Jihlavě to není jedno, přijedeme na Letnou“. Právě na pražské Letné se má 23. června konat další masový protest.  

První demonstrace se konala koncem dubna

Impulzem pro demonstrace, z nichž první se konala 29. dubna, se stala demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a volba jeho nástupkyně, jíž se stala poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Marie Benešová.

Kněžínek úmysl odejít oznámil 18. dubna, jen den po sdělení, že policie navrhla obžalovat Babiše a ostatní obviněné v kauze kolem dotace na farmu Čapí hnízdo. Podle organizátorů protestů chce Babiš dostat justici pod svou kontrolu. Babiš případ označuje za politickou kauzu.

Demonstrace na Václavském náměstí
Zdroj: ČT24

Kromě výměny v čele ministerstva spravedlnosti kritizují protestující také vyplácení evropských dotací holdingu Agrofert. Babiš akcie Agrofertu vložil v roce 2017 do svěřenských fondů kvůli zákonu o střetu zájmů. Podle nedávno zveřejněného návrhu auditní zprávy Evropské komise má ale na firmu stále vliv a jako premiér také na použití peněz Evropské unie.

Sám premiér pokládá návrh auditní zprávy Evropské komise za útok na Česko a na české zájmy a za destabilizaci Česka. Před poslanci zopakoval, že se kvůli němu a Agrofertu žádné evropské dotace vracet nebudou. Trvá i na tom, že ve střetu zájmů není. „Lidi mají právo demonstrovat, akorát demonstrují na základě věcí, které nejsou pravdivé a které ani nebudou pravdivé,“ uvedl už dříve.