Policie varovala střední a vysoké školy před útokem střelce. Vyhrožoval jim šestnáctiletý mladík

Policie v pondělí odpoledne varovala střední a vysoké školy před možným útokem střelce. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se podařilo identitu pachatele, který střelbou na sociální síti vyhrožoval, zjistit. Šlo o šestnáctiletého mladíka, který se k činu přiznal. Zatímco policie mluvila o ohrožení škol v několika regionech, Hamáček na Twitteru napsal pouze o pražských školách.

Podle ministra vnitra Hamáčka už policie zná identitu pachatele, který vyhrožoval střelbou středním a vysokým školám. Ten tvrdil, že šlo o žert.

Podle informací ČT jde o šestnáctiletého mladíka, který se k činu doznal s tím, že si vše vymyslel. Zřejmě se tím dopustil trestného činu šíření poplašné zprávy a mohl by mu hrozit až tříletý trest, úřady ale zřejmě přihlédnou k jeho nízkému věku.

Před možným útokem varovala policie školy v pondělí. Avízo dostala i Univerzita Karlova, která má téměř 49 000 studentů. „V odpoledních hodinách jsme byli informováni policií o možném útoku na pražské  školy. Přijímáme opatření k eliminaci možného rizika,“ řekl rektor univerzity Tomáš Zima. Podle něj šlo o „obecné zvýšené riziko“ útoku na některou ze škol.

Podle Deníku N, který na hrozbu upozornil, zachytily bezpečnostní složku na sociálních sítích komunikaci, která obsahovala vyhrožování útokem střelnou zbraní na některou ze škol. Účet byl ale falešný. V komunikaci nebylo podle Deníku N upřesněno, které škole útok hrozí.

Mluvčí policejního prezidia Lenka Sikorová i mluvčí pražské policie Tomáš Hulan řekli, že se varování týká nejen škol v Praze. Večer ale ministr vnitra Hamáček psal na Twitteru pouze o pražských školách. Podle informací ČT ale varování nedostaly univerzity v Ostravě, Brně nebo Českých Budějovicích.

Hrozby nepředstavují důvod k panice, zdůraznila policie.  „Nemůžeme žádnou takovou hrozbu podcenit. Proto přistupujeme k těmto situacím vždy s plnou vážností i přesto, že reálný základ většinou nemají. Nastavená opatření jsou tak spíše preventivní, jakákoliv panika jistě není na místě,“ napsali policisté na Twitteru. Zvýšili také svou přítomnost u ohrožených míst.