Policejní centrála spustila řízení, které má spolupracovníka Pirátů zbavit uniformy

Ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek zahájil řízení o propuštění ze služby s policistou Janem Šmídem kvůli jeho spolupráci s Piráty. Policejní prezident Jan Švejdar ji už dříve označil za nepřístupnou. Pokud se prokáže, že kriminalista straně pomáhal, bude propuštěn.

„Ředitel NCOZ dnešního dne zahájil řízení o propuštění ze služebního poměru s policistou našeho útvaru. Více informací poskytovat nebudeme, neboť řízení ve věcech služebního poměru je ze zákona neveřejné," uvedl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Deník Právo v polovině května uvedl, že si Piráti Šmída pozvali, aby jim pomáhal s legislativou. Za tuto opoziční stranu byl také policista, zabývající se finanční kriminalitou, loni v říjnu zvolen jako nestraník do děčínského zastupitelstva.

Detektiv ale následně uvedl, že se již v politice nebude jakkoliv angažovat. „Ukončil jsem veškeré působení v politice, cokoliv, co by mohlo být vnímáno jako rozpor se služebním zákonem,“ sdělil Seznamu. „Nechci, aby bylo poškozováno dobré jméno a důvěra v nezávislost Policie České republiky,“ dodal.

Téma pro poslance

Okolnosti Šmídovy pomoci Pirátům řešil již také bezpečnostní výbor sněmovny. Působení Šmída u pirátské strany kriticky hodnotili zejména členové výboru za ANO, ODS a SPD.

Naopak zástupce Pirátů Lukáš Kolářík zdůrazňoval, že Šmíd byl v pirátském týmu pro vnitro a bezpečnost jen jako host a konzultoval s ním novelu ohledně úpravy vedlejších přivýdělků příslušníků bezpečnostních sborů. Je přesvědčen o tom, že prověřování prokáže, že policista zákon neporušil.