Když česká vlajka svítí modře, je falešná. Na Litoměřicku se objevily padělané poštovní známky

Události: Falešné známky se objevily na Litoměřicku (zdroj: ČT24)

Česká pošta čelí útoku padělatelů, kteří uvedli do běžného provozu nepravé 19korunové známky s motivem české vlajky. Falzifikáty vykazují podle znalce vysokou kvalitu, běžný uživatel je nerozpozná. Padělané známky pocházejí z celých archů, kde je jich vždy natištěno 40.

„Padělek je na slabším papíru, a když se podíváme zezadu při pohledu proti světlu v úhlu 45 stupňů, papír více prosvítá, než u známek pravých,“ přiblížil soudní znalec v oboru filatelie František Beneš.

Bez lupy, mikroskopu a UV lampy se ale falzifikát nepozná. „Padělek svítí modře, zatímco papír pravé známky svítí žlutě,“ dodává František Beneš. Kontrolu známek pod UV lampou dělá na poštách stroj, někdy se ale zásilky známkují ručně a zaměstnanci pošty proto padělek neodhalí.

Známku s motivem české vlajky vydala pošta v roce 2015. Má neobvyklý tvar, okraje kopírují zvlněnou vlajku. „Pravá známka nemá na okrajích zoubkování, ale násek. A ten je na padělcích napodoben ze všech ochranných znaků nejzdařileji. Můžeme říct, že padělky pochází z profesionální polygrafické dílny,“ domnívá se znalec.

Padělané známky se objevily v trafikách na Litoměřicku. „Pokud se potvrdí podezření, že někdo falšuje známky České pošty, samozřejmě se obrátíme na policii,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Podle odborníka jde o jeden z nejnebezpečnějších padělků

O padělcích Česká pošta ví jen krátce. Několik dopisů s falešnými známkami v třídírnách pracovníci zachytili. „Je to zatím jeden z nejnebezpečnějších padělků za dobu existence České republiky. Podle toho, jakou práci si dali s přípravou, to vypadá, že se rozhodně nechtějí spokojit s malým množstvím svých výrobků,“ odhaduje znalec.

Znalec Beneš: Padělky pochází z profesionální polygrafické dílny, jsou velmi zdařilé (zdroj: ČT24)

Současná padělatelská aféra připomíná podobné případy z devadesátých let. „Začalo to v roce 1994 paděláním známky s městem Brnem. Jako poslední aféru máme tady v muzeu zachycenou z roku 2003. Jde o padělání známek s maceškami,“ přibližuje ředitel Poštovního muzea Jiří Střecha.

Devadesátá léta připomněl v pořadu Události, komentáře i znalec Beneš. „Začalo to tím, že se padělaly známky, až nebylo v centru Prahy možné koupit v trafice pravou známku. Moc se o tom ale nemluvilo a prodejci pak tvrdili, že o ničem nevěděli. Přitom za vědomé použití padělané známky hrozí až rok vězení. Když se na to přišlo, padělatelé přešli na kolky a později i na parkovací karty,“ připomněl.