Poslankyně Majerová Zahradníková odchází z ODS, zvažuje spolupráci s Klausem

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková na vlastní žádost odchází z ODS. Večer to oznámila na zasedání místní rady v Olomouci. Poslankyně už v polovině dubna vystoupila z klubu ODS poté, co nepodpořila odvolání bývalého stranického kolegy Václava Klause mladšího ze školského výboru. Zahradníková řekla, že do budoucna zvažuje spolupráci s Klausem.

Zahradníková uvedla, že ji k opuštění ODS vedlo dlouhodobé směřování stranické politiky, které jí nebylo příjemné. „Jsem opravdu zarytý pravicový modrý konzervativec. Události posledních tří měsíců mě neustále přesvědčovaly o tom, že to není to, za co jsem do ODS vstupovala, za co bojuji, čemu věřím já a co od nás očekávají naší voliči,“ řekla.

Zahradníková se předminulý týden Klause zastávala ve sněmovní debatě, která nakonec vedla k jeho odvolání z čela školského výboru. Jako jediná z ODS hlasovala proti, ještě týž den oznámila odchod z poslaneckého klubu: „Je pro mě velice těžké koexistovat s kolegy v klubu, kteří nechápou mé rozhodnutí,“ řekla.

Zahradníková ale tvrdila, že stranické barvy měnit nehodlá. Nyní ale oznámila svůj odchod z ODS. Od Klause, který byl z ODS vyloučen, prý dostala již dříve nabídku účasti v chystaném novém uskupení. Chtěla však nejdříve vyřešit své vztahy v ODS. 

„Nyní jsem nezařazený poslanec, s Václavem Klausem mladším máme výborný vztah, jsme kolegové ve sněmovně. Pokud to, čemu věříme a naše programové priority se protnou, tak s ním do budoucna možná budu velice ráda spolupracovat, ale je to předčasné nyní hodnotit,“ doplnila Zahradníková.

ODS ztratila jediného poslance za Olomoucký kraj

Podle šéfa olomoucké ODS Martina Majora poslankyně na jednání přiblížila spolustraníkům motivy svých kroků a následně oznámila, že po zralé úvaze ukončuje také členství v ODS. „Samozřejmě mě to mrzí, jak po stránce lidské, tak po stránce pracovní,“ řekl Major.

Podotkl přitom, že se rozcházejí bez jakékoliv pachuti a s tím, že možná budou v budoucnu politickými konkurenty, ale určitě ne nepřáteli. „Ztrácíme tak zastoupení ve sněmovně, je to smutné, ale bohužel to byl jediný poslanec, kterého ODS v Olomouckém kraji měla,“ dodal Major. Zahradníková se na podzim 2017 dostala do sněmovny díky preferenčním hlasům z třetího místa, strana získala v kraji pouze jeden mandát.