Poslankyně Majerová Zahradníková opouští klub ODS. Kvůli hlasování o Klausovi

Poslankyně Majerová Zahradníková opouští klub ODS (zdroj: ČT24)

Poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková, která nehlasovala pro odvolání Václava Klause ml. z čela školského výboru, vystoupí z poslaneckého klubu občanských demokratů. Řekla to v TV Nova. Klause chtěla ODS v čele výboru nahradit Martinem Baxou, od členů výboru však neobdržel dostatek hlasů. Nakonec ho z čela výboru ve středu odvolala sněmovna, poslanci místo něj zvolili zástupce ODS Karla Krejzu.

Hlasování ve školském výboru bylo tajné, Baxa ale obdržel jen šest hlasů z 21 možných. Podle médií tak pro něj nehlasovala ani zástupkyně ODS Majerová Zahradníková.

Hlasování výboru ostře kritizoval šéf ODS Petr Fiala. Na adresu samotné poslankyně pak v Interview ČT24 uvedl: „Paní poslankyně není v úplně lehké situaci, má s Václavem Klausem osobní – velmi silný přátelský vztah.“ 

Majerová se Klause mladšího zastávala i ve sněmovní debatě, která nakonec vedla k jeho odvolání z čela školského výboru: Majerová prohlásila, že pro jeho odvolání hlasovat nemůže, protože vždy byla zastáncem odbornosti. 

„Co se týče myšlenky obsazování klíčových sněmovních postů, vždycky jsem byla zastáncem odbornosti a kvalifikovanosti kandidátů. V případě změny ve vedení školského výboru se na mne – jako na bývalou učitelku – obracela celá řada odborných organizací, ředitelů škol i učitelů s tím, že nyní je ve vedení na dané téma největší odborník a jakákoliv změna rozhodně nebude ku prospěchu školství,“ prohlásila poslankyně na sněmovním plénu. 

Majerová zvažovala své hlasování od chvíle, co ODS vyloučila Klause

Ještě ve středu večer následně oznámila odchod z poslaneckého klubu: „Je pro mě velice těžké koexistovat s kolegy v klubu, kteří nechápou mé rozhodnutí,“ řekla. ODS totiž jinak hlasovala jednotně pro odvolání Klause. Stranické barvy prý Majerová Zahradníková měnit nehodlá.

O tom, že by nehlasovala pro Klausovo odvolání, prý přemýšlela už od chvíle, kdy ho ODS vyloučila ze strany. „Měla jsem na to měsíc a rozhodně to není nějaký emocionální záchvěv,“ dodala.

Petr Fiala se o odchodu Majerové Zahradníkové z poslaneckého klubu dozvěděl z médií. „Ani já, ani předseda klubu Zbyněk Stanjura jsme paní poslankyní nebyli o jejím kroku informováni.“ Podle něj ji nikdo z klubu nevyháněl ani nebránil, aby ho opustila. „Vylučuji, že by ji někdo další následoval,“ zdůraznil Fiala.

S Václavem Klausem ml. se ODS rozešla ve zlém, v půlce března ho vyloučila ze strany kvůli rozdílům v názorech na některé programové záležitosti. Klaus podle představitelů občanských demokratů svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozoval dobré jméno ODS. 

„My jsme ho vyloučili, protože nechceme mít nic společného s člověkem, který ve sněmovně uvádí nevhodné příklady o holocaustu a říká, že má Česká republika co nejrychleji vystoupit z EU,“ uvedl na adresu Klause předseda strany Petr Fiala.