Právní souboj českých miliardářů v USA vzbudil zájem detektivů

Události: Čmejla versus Vítek. Spor z USA zajímá české detektivy (zdroj: ČT24)

Zahraniční právní bitva někdejších manažerů Mostecké uhelné společnosti Marka Čmejly a Jiřího Diviše, kteří spolu s investorskou skupinou Kingstown Capital Management zažalovali v USA majitele realitní skupiny CPI Property Group Radovana Vítka, může mít dohru v Česku. Podle informací ČT policie prověřuje zprávy o žalobě, v níž se hraje o 70 miliard korun.

Žalující společnosti tvrdí, že Vítek vytvořil kriminální strukturu, přes kterou je při převzetí developerské skupiny Orco připravil o více než miliardu dolarů (zhruba 23 miliard korun), a žádají po něm odškodnění ve výši trojnásobku způsobené škody. Skupina CPI obvinění odmítla.

Investhold Čmejly a Diviše už dřív uvedl, že v letech 2008 až 2016 financoval Vítkovy aktivity, a umožnil tak jeho skupině CPI Property rychle získat pozici jedné z nejsilnějších evropských realitních společností.

Jádrem žalovaného sporu má být ovládnutí Orco Property Group Vítkem. Podle žaloby poté, co část podílu ve skupině získal Kingstown Capital Management, Vítek vymyslel plán, jak skupinu skrytě ovládnout. Poté vytuneloval její nejhodnotnější části, přičemž nemovitosti prodával pod cenou třetím subjektům, které podle žaloby skrytě ovládal.

Podle zjištění ČT se o informace z americké žaloby zajímají i čeští detektivové. Prověřují, zda se údajné finanční machinace nemohou týkat i České republiky. „Náš útvar samozřejmě monitoruje informace, které se objevují ve veřejných zdrojích, a o těchto článcích v médiích víme,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Šetření by spadalo i do kompetence Finanční správy, která konkrétní případy nechce komentovat. „Vedle vlastních zdrojů při získávání informací získáváme i zdroje vně Finanční správy. Přesnější strategii při získávání informací ale ze strategických důvodů nebudeme zveřejňovat,“ řekl mluvčí Finanční správy Petr Habáň.

Společnost Radovana Vítka obvinění odmítá. „CPI Property Group využije veškeré právní prostředky, aby bránila sebe, své akcionáře a investory,“ reagoval mluvčí Jakub Velen. CPI podle něj vede v současnosti se skupinou Kingstown soudní spor v Lucembursku a podání žaloby v USA je ze strany Kingstownu pouze snahou vyvíjet nátlak na CPI.