Jednou ano, podruhé ne. Sněmovna vzala zpět apel na vládu ohledně zvýšení platů učitelů

Sněmovna netrvá na výzvě vládě, aby zvýšila platy učitelů tak, že by dosáhly 130 procent průměrné celostátní mzdy nejpozději příští rok. Usnesení směřované vládnímu kabinetu přijala dolní komora na návrh Lukáše Bartoně (Piráti) v úterý večer, ve středečním opakovaném hlasování ho ale znovu neschválila. Jednání doprovázel i spor, po jaké době můžou zákonodárci o stejné věci hlasovat znovu.

Zákonodárci v úterý schválili Bartoňův návrh. Ve středu ale výsledek zpochybnil poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna tvrzením, že se hlasování zdržel, ale v protokolu je i přesto zaznamenáno, že hlasoval pro návrh.

V tu chvíli předsedající Vojtěch Pikal (Piráti) namítal, že takový postup by nemusel být možný s ohledem na to, že poslanec musí podle jednacího řádu zpochybnit záznam svého hlasování bezprostředně.

Šéfové klubů ANO a KSČM Jaroslav Faltýnek a Pavel Kováčik nicméně poukazovali na to, že v úterý předsedající Tomio Okamura (SPD) ukončil tento bod i jednací den tak rychle, že poslanci neměli šanci hlasování zpochybnit.

Pikal navzdory tomu Foldynovo zpochybnění hlasování nepřijal. Proti jeho postupu podal námitku po několika přestávkách Kováčik, do čehož ale vstoupil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Problém spatřujeme v tom, že nyní je jiné složení sněmovny než v úterý večer,“ prohlásil.

Spor o proceduru nakonec dospěl k opakovanému hlasování o Bartoňově usnesení a sněmovna je nepřijala. Opoziční poslanci pak vyčítali vládní koalici ANO a ČSSD tolerované KSČM, že učitelům nechce přidat tolik peněz, kolik slíbila.

Rovněž poslankyně sociální demokracie Kateřina Valachová ještě před hlasováním řekla, že Bartoňův návrh je zcela v souladu s programem kabinetu. Vláda v programovém prohlášení přislíbila kroky, aby se platy učitelů na konci volebního období v roce 2021 dostaly minimálně na 150 procent jejich výše pro rok 2017.

Ohledně pedagogů zůstaly v platnosti návrhy usnesení, jak je v úterý prosadil Roman Kubíček (ANO). Sněmovna v nich mimo jiné souhlasila „s postupným a systémovým navyšováním platů pedagogických a nepedagogických pracovníků v souladu s programovým prohlášením vlády“ a podpořila „dosažení strategického cíle, to je navýšení platů pedagogů na 130 procent průměrné mzdy“, ovšem bez uvedení termínu.

Během čtyř let na 150 procent

Postup vlády v úterý před sněmovnou hájil ministr školství Robert Plaga (za ANO), závazek z programového prohlášení o zvyšování platů učitelů v regionálním školství podle něj kabinet naplňuje. První návrh státního rozpočtu pro příští rok předpokládá jejich růst znovu o 15 procent, řekl poslancům v úterý.

Kabinet v prohlášení přislíbil kroky, aby se platy učitelů na konci volebního období v roce 2021 dostaly minimálně na 150 procent jejich výše pro rok 2017. Podle Plagy jde o 45 tisíc až 46 tisíc korun. „Závazek držíme,“ prohlásil ministr.

Loni podle ministra platy v regionálním školství meziročně vzrostly reálně o 11 procent a průměr v regionálním školství činil 35 089 korun. Za posledních pět let představovalo zvýšení podle Plagy 31 procent. „Deficit, který nastoupal, se daří postupně odstraňovat,“ uvedl.