Vzhůru k třiceti tisícům a výš. Lidem ve školství se výrazně zvýší platy

S novým rokem přicházejí i vyšší výdělky (zdroj: ČT24)

S novým rokem porostou výdělky řadě státních zaměstnanců. Znovu dostanou přidáno i profese, které pracují ve školství. Zvlášť v případě učitelů se na potřebě zvyšovat jejich výdělky shodují politici napříč různými stranami. Naposledy dostali kantoři přidáno v listopadu 2017. Další peníze jim přibydou už za týden.

„V objemu narostou o 15 procent. Deset procent půjde do tarifní částky – to je to, co rovnou uvidí na své výplatní pásce – a pět procent je objem netarifních prostředků. Ty má k dispozici a bude mít k dispozici ředitel,“ vysvětlil ministr školství Robert Plaga (ANO).

Kromě učitelů dostanou víc i nepedagogické profese, třeba školníci nebo kuchařky. Jim se tarifní plat zvedne o šest procent, ředitelé pak budou mít další čtyři procenta navíc na jejich odměny. Ministr předpokládá, že platy ve školství porostou i v dalších letech.

V novém roce by tak mohla slavit i učitelka Lucie Fulínová, poprvé v životě její hrubý tarifní plat překročí třicetitisícovou hranici. Od ledna se zvýší o 2700 korun, zvednout by se jí mohly i odměny. „Myslím si, že je to příjemné, že se mi bude lépe koukat na výplatní pásku,“ říká.

Začínající učitelé si polepší zhruba na 28 tisíc, ti nejdéle sloužící na 37 tisíc. Nový platový výměr museli ředitelé podepsat nejen pedagogům, ale úplně všem ve škole.

Růst platů učitelů
Zdroj: ČT24

Vedle učitelek, učitelů, vychovatelek nebo vychovatelů dostanou totiž přidáno i ti, kteří se starají o provoz škol.

Tarifní plat tak poskočí třeba i kuchařce Jitce Patrovské. Nijak zvlášť se ale netěší. Dostane o necelou tisícovku víc a ani po zvýšení tak plat nepřekročí dvacet tisíc korun. „Víte co, tahle práce je nedoceněná tak jako tak,“ říká Jitka Patrovská. 

Kromě růstu platů se počítá i s růstem počtu žáků

Učitelé měli původně dostat přidáno už v září, poslanci to dokonce doporučili vládě, ministr ale vsadil na jistotu a platy se tak budou zvedat až od ledna. A rozpočet počítá kromě zvýšení platů i s rostoucím počtem žáků, zajištěním společného vzdělávání nebo speciálního školství. I opozice vítá, že platy ve školství rostou, mohly ale růst ještě víc.

„Místo toho, abychom razantně zvýšili mzdy pedagogům, tak se zvyšuje počet pedagogů a to velmi výrazně ve vztahu, kolik budeme mít dětí,“ míní Petr Fiala (ODS).

Robert Plaga (ANO) ale stále počítá se splněním závazku z programového prohlášení vlády – tedy že učitelé budou brát 150 % průměrného platu z roku 2017. „Je to cirka 46 tisíc korun, které by měly být ve školství na konci školního roku 2020/21. Ten průměrný plat by měl být takto vysoký a mám příslib paní ministryně financí i pana premiéra, že touto cestou dále půjdeme,“ zdůrazňuje ministr školství.

  • Policistům, hasičům a příslušníkům vězeňské služby se výdělek po Novém roce zvedne řádově o stokoruny měsíčně. Tarify vzrostou o dvě procenta. Zároveň se zvýší zvláštní rizikový příplatek, a to o šest procent. 
  • Podobně na tom budou vojáci. Jejich průměrný plat by se měl zvednout o více než dva tisíce na průměrných 42 780 korun. 
  • Třeba výdělky státních zástupců a od nich odvozených profesí mají v průměru překročit 110 tisíc. A víc peněz dostanou i vrcholní politici – v průměru o devět procent. Třeba základní měsíční plat poslance a senátora by se tak měl od ledna zvýšit o šest a půl tisíce na více než 82 tisíc korun.
  • Růst mají i výdělky v soukromé sféře – včetně minimální mzdy. Tu vláda zvedla o více než devět procent na 13 350 korun.