Jako první vozíčkář na světě zdolal sopku Mauna Kea. Teď Švehla hledá svůj ukradený handbike

Hendikepovaný sportovec přišel o speciální kolo (zdroj: ČT24)

Před pětadvaceti lety si při pádu z kola na triatlonovém závodě poranil Zbyněk Švehla míchu a ochrnul. Jeho lásku ke sportu to nezlomilo. Na speciálním kole dokázal čtyřikrát absolvovat nejtěžší triatlonový závod světa, havajského Ironmana, a také coby první vozíčkář na světě zdolat havajskou čtyřtisícovou sopku Mauna Kea. Na další sportovní výzvy se však nyní nemůže připravovat, protože jeho handbike někdo ukradl z auta před domem v pražských Horních Počernicích.

„Byl to handbike bez zadních kol, zadní kola mám doma, protože ta jsem schopen bez problémů nějak přenést domů. Ono se to kolo nedá přemístit, že bych si ho já někam sám odvezl,“ vysvětluje Švehla.

„Ke krádeži došlo v noci z pátého na šestého února, kdy zatím neznámý pachatel rozbil zadní boční okno a zadní okno od pátých dveří u jeho zaparkovaného vozidla před domem a z kufru mu odcizil handbike v hodnotě asi sto padesát tisíc korun,“ konstatoval mluvčí pražské policie Jan Daněk. 

Pro Švehlu má kolo nevyčíslitelnou hodnotu. „Když odmyslíme, že jsem přišel o možnost připravovat se na závody, na kole, na které jsem zvyklý, tak jsem hlavně přišel o možnost vyjet ven. Prostě se na tom kole projet,“ dodává.

Ukradený handbike je přitom komukoliv jinému vlastně k ničemu. A krádež přiměla řadu lidí a organizací k pokusům speciální kolo najít. „Trvá hrozně dlouho, než se taková věc znovu vyrobí. Pořád všichni doufáme, že se kolo najde někde u popelnice,“ povídá Tomáš Pchálek ze spolku Cesta za snem.

Sbírka na nové kolo

„Vnitřně si nedovedu připustit, že kolo, které bylo na Mauna Kea, se válí někde v Běchovicích v příkopu. Možná i proto váhám se sbírkou, protože nemám odvahu k takové realitě přikročit,“ připustil vozíčkář. 

Jeho váhání nakonec ukončilo rozhodnutí Konta Bariéry. „Konto Bariéry zaštítí takovou malou veřejnou sbírku. Na to konto lidé mohou posílat peníze. A my Zbyňkovi koupíme nový handbike, ať už si ho objednává,“ dodala Božena Jirků, ředitelka Konta Bariéry.

„Je to dojemné, kolik lidí rozpoznalo, že to kolo mám opravdu upřímně rád,“ neskrýval Švehla pohnutí.

Zbyněk Švehla jako první vozíčkář na světě zdolal havajskou sopku Mauna Kea (zdroj: ČT24)