Historik: Babiš musel být prověřený agent, měl k dispozici i konspirační byt

Bratislava – V Bratislavě pokračuje soudní líčení v případu českého ministra financí Andreje Babiše (ANO). Podle historika slovenského Ústavu paměti národa Jerguše Sivoše musel být Babiš prověřeným agentem Státní bezpečnsoti, protože měl podle spisů přístup i do konspiračního bytu. Politik vědomou spolupráci s StB odmítá a žaluje kvůli tomu slovenský ústav. Ten dnes soudu předložil další nové svazky, ve kterých prý figuruje Babišovo údajné krycí jméno Bureš.

„Krycí jméno Bureš vystupuje ve 12 nezávislých svazcích získaných na pěti nezávislých místech,“ uvedl ředitel ústavu Ondrej Krajňák. U soudu proto dnes vypovídají i dva historici. Oba jsou odborníci na oddělení, které mělo vést spis agenta Bureše. Babiš měl údajně podepsat spolupráci s StB v listopadu 1982. Sivoš, který vypovídal jako svěděk ústavu, upozornil, že v roce 1984 snížila StB počet spolupracovníků o 18 procent, a to zejména o ty méně spolehlivé a efektivní. Babiš ale prý tuto čistku přežil. Měl mít údajně přístup i do konspiračního bytu, což má být důkazem toho, že nebyl jen „obyčejným“ spolupracovníkem Státní bezpečnosti.   

Sivoš zpochybnil i argument obhajoby, že údajný příslib Babiše ke spolupráci s StB se nemohl uskutečnit na veřejném místě v jedné z bratislavských vináren, jak to vyplývá z archivních dokumentů. Naverbování osoby coby agenta tajné policie podle historika navíc nevyžadovalo ani její písemný souhlas. Nemohlo ale jít o nahodilou událost, o novém agentovi rozhodovalo několik lidí. ÚPN už dříve uvedl, že je málo pravděpodobné, aby evidence spolupracovníků StB byly vykonstruované, když údaje o některé osobě nezávisle na sobě existovaly v několika svazcích.

Schovánek z českého ÚSTR: Dokumenty o Babišově spolupráci vypadají autenticky

U soudu vypovídal také Radek Schovánek z českého Ústavu pro studium totalitních režimů. „Vzhledem k mým dvacetiletým zkušenostem jsem shledal, že dokumenty (ohledně údajné spolupráce Babiše s StB) působí dojmem autentičnosti. Mají náležitosti, které mají mít,“ prohlásil. Vypověděl také, že spolupráci Babiše s StB nejlépe dokládá záznam, podle kterého nynější český vicepremiér prý za komunismu podal tajné policii informace ohledně korupce v podniku Petrimex, ve kterém Babiš tehdy pracoval.

Dosud jako svědci vypovídali mimo jiné bývalí pracovníci StB, jejichž tvrzení vyzněla v Babišův prospěch. Za klíčovou je v médiích označovaná výpověď někdejšího důstojníka StB Júlia Šumana, který před soudem popřel informace z archivních svazků, že v 80. letech získal Babiše ke spolupráci s tajnou policií. Výpověď Šumana si můžete přečíst zde.

Podle Krajňáka jsou ale svědci ze strany Babiše bývalí příslušníci Státní bezpečnosti, a ústav k nim proto nemá důvěru. „Jejich profesionální etika nedovoluje, aby své bývalé klienty – agenty mohli nějakým způsobem zveřejnit a způsobit jim tak jisté nebezpečí,“ podotkl. Radek Schovánek z ÚSTR slovům předchozích svědků ani trochu nevěří. „Dokonce si myslím, že orgány činné v trestním řízení měly zahájit šetření, zda se nedopustili křivé výpovědi,“ řekl pro ČT.

Babiš ale trvá na tom, že je ve spisech jako agent veden neoprávněně. „Je to od začátku zmanipulované. Nikdy jsem nic nepodepsal, nic jsem neprovedl. Vydírali mě, jsem na nějakém seznamu a z toho se dnes dělá kvazi politický proces,“ hájí se. Tvrdí, že za komunistického režimu coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu Petrimex přišel do kontaktu s příslušníky StB, kteří se údajně zajímali o aktivity podniku. Popřel ale, že byl agentem komunistické tajné policie.