Kauza gripenů po 12 letech končí, za údajnou korupci nikdo obviněn nebude

Praha - Za údajnou korupci při pořízení armádních stíhaček JAS-39 Gripen nikdo obviněn nebude. Vrchní státní zastupitelství (VSZ) případ po čtyřech letech odložilo. Podle ředitele odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Marka Bodláka nebyly zjištěny skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání konkrétní osoby. Kriminalisté prověřovali pořízení stíhaček pro podezření z trestných činů podplácení a pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Smlouvu o nákupu gripenů schválil v dubnu 2002 kabinet premiéra Miloše Zemana. Celkový rozpočet na pořízení letounů byl tehdy vyčíslen na 60,2 miliardy korun. Návrh financování ale nezískal podporu parlamentu. Po povodních v létě 2002 nová vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) od záměru nakoupit stíhačky definitivně upustila, protože peníze byly potřeba jinde. Po různých úvahách o zajištění českého vzdušného prostoru nakonec stejná vláda v červenci 2003 rozhodla, že si ČR stíhačky pronajme. Česko do výzbroje armády zařadilo gripeny: na deset let si od Švédska za zhruba 20 miliard korun pronajalo 14 strojů.

Policie se o nákup letounů zajímala opakovaně. Při prvním vyšetřování dospěla v prosinci 2002 k závěru, že se trestný čin stal, nenašel se ale viník. Podruhé se policisté začali případem zabývat v únoru 2007, koncem roku 2009 jej ale opět odložili s tím, že nejde o podezření z trestného činu. V květnu 2010 byl případ na základě prověrky Nejvyššího státního zastupitelství znovu obnoven. Po dalším více než tříletém prověřování ale detektivové z protikorupční policie kauzu loni v říjnu opět odložili. VSZ usnesení znovu zrušilo a nyní vydalo vlastní, podle kterého nikdo obviněn nebude.

Podezření z korupce při nákupech gripenů vyšetřovala i policie ve Švédsku, Velké Británii, USA či Rakousku. Podle britské protikorupční služby se při nákupu uplácelo, rozdalo se údajně několik desítek milionů korun. Policie tehdy vyšetřovala britsko-švédské konsorcium BAE Systems, které mělo údajně uplácet. Obžalobě kvůli tomu čelil rakouský obchodník Alfons Mensdorff-Pouilly, který v 90. letech působil v Česku jako poradce BAE Systems. Rakouský soud ho ale loni v lednu obžaloby zprostil.

Kauza údajné korupce kolem gripenů končí (zdroj: ČT24)

Současný pronájem stíhaček vyprší v roce 2015. V letošním roce vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválila prodloužení pronájmu gripenů do roku 2027 s dvouletou opcí. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) bude Česko za pronájem podle nové smlouvy ročně platit 1,7 miliardy korun.