Mladý Slovák u soudu přiznal, že chystal teroristický útok v Prešově: „Chtěl jsem udělat něco velkého“

Soud začal projednávat případ mladého Slováka, který podle obžaloby připravoval teroristický útok. Policie nalezla v jeho bytě chemikálie k výrobě výbušnin i návodná videa. Dominik Kobulnický v pondělí před soudem vypověděl, že před třemi lety opravdu plánoval teroristický čin, a to na Slovensku v Prešově. Na autobusovém nádraží chtěl nechat vybuchnout tlakový hrnec naplněný kovovými částicemi. Své radikální názory prý získal z videí takzvaného Islámského státu, později se prý ale blíže seznámil s islámem a své názory radikálně přehodnotil. Aktuální obžalobu, kde mu hrozí až 15 let vězení, proto odmítá.

Policie našla v jeho pražském bytě vysoce hořlavé a výbušné látky i časovače. Podle státního zástupce Martina Bílého tím ohrožoval zdraví a život ostatních obyvatel panelového domu. „Nejsem vrah ani sebevrah, a to obvinění mě hluboce uráží,“ uvedl Kobulnický.

Výbušniny prý chtěl odpálit na silvestra a časovače měl doma z roku 2015, kdy plánoval výbuch v Prešově. Podle policie je však vysvětlení s pyrotechnikou na silvestra chatrné, protože muslimové Nový rok neslaví.

Kobulnický také u soudu řekl, že měl postup, jak vytvořit bombu, nastudovaný z internetu. „Tlakové hrnce používají povstalci, je to běžné,“ prohlásil. Pomocí kovových částí pak chtěl zajistit vyšší ztráty na životech. „Chtěl jsem udělat něco velkého,“ řekl soudu.

Archivní video ze září 2018 o zadržení a obvinění Dominika Kobulnického (zdroj: ČT24)

Později ale poznal v Hradci Králové muslimy, kteří byli umírnění a s extremismem nesouhlasili. Zjistil proto, že islám není násilné učení, řekl před soudem. Dříve znal islám pouze z videí na internetu, ke kterým se dostal již na základní škole. Oslovily ho hlavně bojové scény. V té době byl introvertní a měl problémy ve škole. V současné době však podle svých slov své tehdejší chování odsuzuje, dodal.

Mladík podle policie propagoval takzvaný Islámský stát a nosil oblečení džihádistů

Mladík je vedle přípravy teroristického útoku obžalovaný také z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, konkrétně takzvaného Islámského státu a Kavkazského emirátu. Na facebookovém profilu umístil symboly obou organizací, nosil také oblečení džihádistů. „Mrzí mě, jak jsem se prezentoval,“ uvedl k tomu Kobulnický. Neměl prý v úmyslu šířit násilí ani porušovat zákon. „Chci žít v klidu v České republice,“ prohlásil.

Mladík během prvního dne soudního líčení odpovídal zejména na otázky soudkyně: mimo jiné prohlásil, že by dříve odjel bojovat za takzvaný Islámský stát, pokud by ho někdo oslovil. Vysvětloval také, jak uřízl kočce hlavu po vzoru poprav zajatců radikální organizace. Soudkyně se pak pozastavila nad tím, proč u něj policie nalezla fotografie vnitřního zázemí a zařízení pobočky Mc'Donalds, ve které pracoval.

Zajímala se také o vztah Kobulnického k bývalému pražskému imámovi Sameru Shehadehovi, který čelí obvinění z podpory terorismu. Mladík uvedl, že mu Shehadeh vysvětloval modlení a učil ho. Odmítl však podezření policie a tajných služeb, podle kterých se bývalý pražský imám radikalizoval. Podle Kobulnického naopak Shehadeh radikální islám odsuzoval.

Shehadeh byl obviněn z podpory terorismu poté,co jeho bratr a švagrová odjeli do Sýrie, kde se účastnili bojů v sesterské teroristické organizaci Al-Káidy.  Shehadeh opustil Česko v roce 2017, loni byl dopaden v Jordánsku a převezen zpět do Česka.  

Obvodní soud pro Prahu 5 poslal Dominika Kobulnického koncem roku 2017 do vazby. Podle dřívějších informací Mladé fronty DNES (MfD) vystupoval mladík pod jménem Abdul Rahman. 

Z usnesení Ústavního soudu, u nějž si muž na stíhání i vazbu neúspěšně stěžoval, vyplývá, že obžalovaný konvertoval v roce 2015 k islámu a že na facebookovém profilu sdílel fotografie a příspěvky, které podle kriminalistů propagovaly terorismus. Chodil ve vojenském oblečení a zdravil zdviženým pravým ukazováčkem, což je symbol víry v jediného boha, který používali mimo jiné bojovníci organizace Islámský stát.