Petice proti zneužívání Palachova jména italskými neofašisty míří s 2200 podpisy do Verony

Petice, která se ohrazuje proti spojování Jana Palacha s koncertem italských neofašistů, nasbírala 2200 podpisů. Akce se má konat 19. ledna ve Veroně. Autorem petice je Studentská rada Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (UK). Její podepisování již studenti ukončili, pošlou ji ředitelce Českého centra v Miláně a ta ji předá vedení města Verona. Koncert řeší i italské ministerstvo zahraničí.

Studenti požadují, aby Verona stáhla záštitu, od koncertu se distancovala a odstranila jakékoliv souvislosti mezi koncertem a Janem Palachem. Pod petici, kterou zveřejnili 4. ledna, nasbírali 2200 podpisů. „Počtem získaných podpisů jsme příjemně překvapeni. Očekávali jsme jich tak kolem 1500,“ řekl místopředseda Studentské rady Filozofické fakulty UK Martin Jelínek.

Protest teď zamíří přímo do Verony. „Petici odešleme ředitelce Českého centra v Miláně. S tou jsme domluvení, že osobně zajede do Verony a předá ji tamním úřadům,“ uvedl Jelínek. Kromě Českého centra v Miláně jsou studenti v kontaktu také s českou ambasádou v Římě a s italskou v Praze. „Z té nám bylo řečeno, že se věcí bude zabývat italské ministerstvo zahraničí,“ doplnil Jelínek.

Studentům vadí, že mají na koncertě podle listu La Repubblica vystupovat hudební uskupení napojená na italskou krajní pravici. „Za zcela odsouzeníhodné považujeme záštitu oficiálních míst, v tomto případě provincie Verona, nad tímto koncertem,“ píší studenti pod peticí.