Jak na pohlavní chorobu? Středoškoláci si zkoušejí, co je čeká na medicíně, a zájem je velký

UDÁLOSTI: Lékařské fakulty hledají další způsoby, jak nalákat co nejvíc studentů středních škol (zdroj: ČT24)

Lékařské fakulty se snaží přilákat více studentů. Kromě klasických dnů otevřených dveří se objevil i nový způsob, kterým se mohou středoškoláci ve svém rozhodnutí studovat medicínu utvrdit. Mohou si studium vyzkoušet. Na zkušebním semináři se například seznámí s tím, jak se testují pohlavní choroby.

Mediků bude letos o 15 procent více, ale lékařské fakulty by stály ještě o další. Pražská 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy se rozhodla středoškolákům rovnou ukázat, jak bude jejich výuka na vysoké škole probíhat.

Workshopy mají různá témata, v Ústavu mikrobiologie 1. LF UK se žáci seznamují například s pohlavně přenosnými chorobami. „Ukazujeme jim laboratorní techniky, které se používají pro diagnostiku sexuálně přenosných onemocnění,“ popsal Jan Novák z Ústavu mikrobiologie.

Učitelka z dolnobřežanského gymnázia da Vinci Milena Pouchová připustila, že z jejích žáků na workshop vyrazili spíše ti, kteří zájem o medicínu již projevili. „Takže si myslím, že se v tom akorát utvrdí,“ podotkla. 

S oborem se můžou seznámit i zájemci o fyziologii nebo histologii

Ovšem Ústav mikrobiologie není jediný, který workshopy pořádá. Studenti mohou nahlédnout i na celou řadu dalších pracovišť na lékařské fakultě. „Navštíví chemické laboratoře, anatomický ústav, potom tam máme histologii, fyziologii v centru simulační medicíny. Spektrum je široké,“ shrnula organizátorka workshopů Jana Tlapáková.

O workshopy je mezi středními školami velký zájem, a tak už musel vzniknout pořadník. Zatím se jich zúčastnilo přes 250 českých studentů. Fakultě již přicházejí žádosti i ze slovenských škol.