Volby by podle CVVM v prosinci s přehledem vyhrálo ANO před ODS a Piráty

Volby do Poslanecké sněmovny by v prosinci znovu suverénně vyhrálo ANO se ziskem 33,5 procenta hlasů. Z aktuálního volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplývá, že hnutí premiéra Andreje Babiše by dostalo víc hlasů, než kolik má druhá ODS a třetí Piráti dohromady.

Hnutí ANO v prosincovém modelu oproti minulému měsíci posílilo o čtyři procentní body. Z listopadových 29,5 procenta se dostalo na 33,5 procenta. Zato na dalších dvou místech se nic nemění. Občanští demokraté mají podporu 14,5 procenta lidí a Piráty by volilo 14 procent občanů.

Komunistům by nyní dalo hlas deset procent voličů, sociálním demokratům 9,5 procenta. Ostatní sněmovní strany, tedy TOP 09, SPD, KDU-ČSL a STAN, na pětiprocentní hranici nedosáhly. Podle analytiků CVVM nelze s určitostí říct, zda by se do sněmovny tato uskupení momentálně dostala, mimo jiné kvůli váhání voličů mezi několika stranami.

V případě SPD pak lze nárůst podpory v listopadu vzhledem k aktuálnímu poklesu chápat spíše jako výkyv měření. Podpora SPD zůstává stabilní na úrovni kolem pěti procent.

Pokud by se v prosinci konaly sněmovní volby, přišlo by k nim podle CVVM 61 procent občanů, zhruba stejná volební účast byla i při loňském hlasování.

Průzkum CVVM se konal ve dnech 1. až 13. prosince na vzorku 1050 lidí s volebním právem. Do volebního modelu vstoupilo 743 lidí. Volební model podle CVVM není předpovědí výsledků voleb, ale informuje o rozložení voličské podpory v době průzkumu.

Také ostatní agentury pro výzkum veřejného mínění prognózují volební vítězství ANO s velkým náskokem před ODS a Piráty. Suverénní pozici hnutí ANO na podzim nepoškodila ani aféra kolem údajného únosu Babišova syna na Krym a následné hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Mnozí voliči se k ANO naopak přiklonili.