Hnutí ANO neublížila oživená kauza kolem Babiše, v listopadu naopak výrazně posílilo

V listopadovém volebním modelu hnutí ANO dosáhlo významného růstu. Posílilo na 32,5 procenta, přitom o měsíc dřív vykazovalo 27 procent. Analýza dat ukázala, že reportáž zveřejněná Televizí Seznam, která opět rozvířila kauzu kolem předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, neměla na příznivce hnutí negativní dopad. Posílili ale i opoziční Piráti a ODS. Se ztrátami se pak potýkají ostatní, a to dokonce tak, že u pětiprocentní hranice, kterou je nutné překonat, aby se strany dostaly do sněmovny, je těsno. Výzkum zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.

Hnutí ANO v listopadu posílilo o 5,5 procentního bodu na 32,5 procenta, což je nejlepší výsledek do únorového měření. V posledních měsících se hnutí potýkalo spíš s úbytkem příznivců.

V listopadu přitom česká politická scéna zažívala turbulence, a to v souvislosti s premiérem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Kritiku odstartovala reportáž Televize Seznam, která natáčela s Andrejem Babišem mladším. Ten patří v kauze Čapího hnízda mezi obviněné a v reportáži uvedl, že se proti své vůli dostal na Krym, kam ho nechala odvézt jeho ošetřující psychiatrička, aby v případu nemohl vypovídat.

Premiér záhy odmítl, že by byl syn unesen. Z České republiky podle něj odjel sám a dobrovolně, současně upozornil na to, že je syn psychicky nemocný. Kauzu premiér označil za součást scénáře, který ho má zničit a dostat z politiky, přičemž natáčení svého syna označil za hyenismus.

Situace ale vyvolala kritiku opozice, v městech proběhly i demonstrace a v pátek 23. listopadu mimořádně zasedala sněmovna, kde se hlasovalo o nedůvěře vládě. Vyslovena ale nebyla a současný menšinový kabinet ANO a ČSSD pokračuje. 

Analýza dat ukázala, že dotyčná reportáž neměla na příznivce hnutí ANO negativní dopad. Naopak, noví voliči hnutí ANO téměř bez výjimky uvádějí, že to bylo důvodem pro přesun k volbě ANO. Vyšší podpora hnutí ANO ve srovnání s říjnem je ze sociodemografického hlediska patrná mezi ženami, lidmi staršími 45 let nebo s nižším vzděláním, případně mezi lidmi žijícími v menších obcích.

Volební model – třídění dle sociodemografií
Zdroj: Kantar CZ pro ČT

Piráti na vzestupu, koaliční partner na cestě pryč ze sněmovny

Ovšem podpora roste i nejsilnějším opozičním silám. Především u Pirátů je viditelný rostoucí trend. V listopadu si polepšili o tři procentní body a dosáhli 19 procent. Příznivci přibyli i ODS, která získala 16 procent.

Za nimi ale v listopadovém modelu následuje velká propast. Další strany totiž více či méně preference poztrácely a tísní se v okolí pětiprocentní hranice. Nejlépe z toho vyšli komunisté se šesti procenty. Pozvolným poklesem v posledních měřeních se SPD dostala na 5,5 procenta. Na stejnou hodnotu spadl STAN.

Sociální demokracie se nachází na rovných pěti procentech a pod touto hranicí by zůstaly KDU-ČSL se 4,5 procenta a TOP 09 se čtyřmi procenty. Do sněmovny by se tak oproti současné situaci dostalo jenom sedm politických stran.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ s.r.o. Sběr dat probíhal ve dnech 3. 11. až 25. 11. 2018 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 885 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,3 až 3,1 procentního bodu.