Senát schválil odklad elektronických neschopenek až na rok 2020

Elektronické neschopenky budou plně zavedeny až od roku 2020. Senát ve čtvrtek schválil jejich roční odklad. Zároveň schválil i změnu u posudkových lékařů, kteří už nebudou muset odcházet po dosažení věku 70 let. Jinak hrozilo zhroucení posudkové péče.

Elektronické neschopenky měly být původně spuštěny už od ledna, přechod ale není technicky připraven. V průběhu letošního roku proto sněmovna schválila jejich roční odklad.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) už dříve uvedla, že od ledna bude pro zaměstnavatele fungovat dotazování na pracovní neschopnost. Od července příštího roku pak bude moci zaměstnavatel zjistit, zda je zaměstnanec v pracovní neschopnosti.

Start e-neschopenek byl podle plánů Babišovy vlády spojen s rušením karenční doby – zaměstnancům by tak opět měly být propláceny i první tři dny nemocenské. Od ledna 2020 by se pak měl spustit ostrý provoz elektronické neschopenky.

 Převod posudkových lékařů pod režim zákoníku práce je potřebný kvůli tomu, že jich není dostatek. Kvůli zákonnému limitu 70 let věku ve služebním zákoně by totiž musela už nyní skončit stovka lékařů, kteří mají zatím výjimku.

„Jsme tu jako hasiči, ne jako senátoři,“ postěžoval si senátor a ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra na to, že horní komora dostala normu na poslední chvíli bez možnosti ji upravit, aby se posudková služba nezhroutila. Ministryně Maláčová senátorům slibovala, že její úřad připraví příští rok komplexní reformu lékařské posudkové služby.

Aktuální změna umožní posudkovým lékařům pracovat například na částečné úvazky a pracovní dohody. Na konci loňska nebyla obsazena čtvrtina míst posudkových lékařů.