NKÚ: Armáda drží nevyužívané nemovitosti za 6,5 miliardy korun

Armádní nemovitosti za zhruba 6,5 miliardy korun leží ladem a stát utratil za jejich správu jen za minulý rok 32 milionů. Vyplývá to z výsledků prověrky, které v pondělí zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Armáda si drží třeba zcela nevyužívané ubytovny, ačkoli ministerstvo obrany navrhovalo již před lety desítky ubytoven prodat. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) upozornil na to, že armáda se bude rozšiřovat a převis nemovitostí v této době je proto logický. Ministerstvo a armáda evidují celkem 32 tisíc nemovitostí za 62 miliard.

NKÚ prověřoval hospodaření s armádním nemovitým majetkem a jeho správu za roky 2015 až 2017. „Kontrola ukázala, že objem nemovitostí, se kterými hospodaří ministerstvo obrany, neodpovídá potřebám armády a nadbytečně zatěžuje státní rozpočet,“ sdělil mluvčí NKÚ Václav Kešner.

Řadu z nemovitostí ležících ladem podle něj armáda přestala používat už před rokem 2010 v souvislosti s dřívějším zavedením profesionální armády.

Metnar po jednání vlády řekl, že počet vojáků se bude zvyšovat v příštích letech až na 30 tisíc. Podotkl, že proto ministerstvo musí počítat s rozvojem nemovité infrastruktury a musí ji rekonstruovat, aby bylo vojáky v budoucnu kam umístit. „To, že teď má armáda převis, je naprosto logické,“ zdůraznil.

Mnohé z nemovitostí proto postupně chátrají. Pokud by je ministerstvo chtělo všechny opravit, stálo by to asi 13,4 miliardy korun. V takzvané Bílé knize – koncepci zabývající se i nemovitostmi ministerstva – si obrana stanovila, že bude na opravy postupně využívat peníze z prodeje svých objektů. Ze 4,2 miliardy získaných z prodejů za roky 2004 až 2015 ale obrana použila na opravy jen asi pětinu peněz – 800 milionů korun.

V Bílé knize si ministerstvo dalo za úkol také zefektivnit využívání svých ubytovacích zařízení. V roce 2014 navrhlo ukončit provoz 37 ubytoven s nízkou obsazeností či ztrátovým provozem, a 31 z nich následně prodat. Ročně by tak obrana na nákladech ušetřila 20 milionů. Armáda ale nakonec schválila prodej jen sedmi ubytoven.

V letech 2015 až 2017 přitom byla průměrná obsazenost armádních ubytoven jen 50 procent a některé nejsou využívány vůbec.