Meteorologové zvýšili výstrahu před ledovkou na extrémní. Lidem na západě doporučují nejezdit ani nevycházet

Meteorologové zvýšili výstrahu před ledovkou na extrémní. Lidem na západě Čech nedoporučují vyjíždět ani vycházet. Ledovka nejhůře postihla právě nejzápadnější část republiky, na dálnici D6 se stalo několik nehod a tvořily se kolony. Problémy jsou na silnici I/13 mezi Bočí a Stráží nad Ohří, na komplikace ale upozorňují i silničáři na dálnici D5. Výstraha platí pro velkou část Čech až do sobotního rána.

Ledovka vzniká, když se v atmosféře oteplí a prší, ale voda padá na prochladlou zem a namrzá na ní. Český hydrometeorologický ústav vydal varování před ní pro podstatnou část republiky, zejména však západ Čech. Tam se také již od pátečního rána projevuje.

„Záchranáři důrazně apelují na řidiče, aby na zledovatělých vozovkách jezdili s maximální opatrností. V ideálním případě aby v dopoledních hodinách, pokud to není nutné, vůbec na silnice nevyjížděli. Pokud již musí vyjet, tak záchranáři žádají o ohleduplnost pro jejich techniku během jízdy k zásahům,“ uvedl mluvčí hasičů z Karlovarského kraje Martin Kasal.

Podle policejního mluvčího Jakuba Kopřivy je ledovka v celém kraji. „Silničáři jsou vyrozuměni, všechny sypače jsou údajně na silnicích,“ ujistil. Namrzající déšť je však ošemetný tím, že sůl smývá, a tak často nefunguje. Situace je nejhorší na Chebsku a Sokolovsku. Vrstva ledu byla na některých místech až půlcentimetrová.

Právě mezi Chebem a Sokolovem se stalo několik dopravních nehod na dálnici D6. Tvořily se proto kolony, nedokázaly se rozjet kamiony ani autobusy. Aktuálně je již dálnice celá průjezdná. Řidiči ale i přesto musí být mimořádně opatrní.

Kamiony se hromadí na silnici I/13, která je v zatáčkách mezi Bočí a Stráží nad Ohří velmi zledovatělá. Policejní mluvčí Kateřina Krejčí varovala, že situace je nebezpečná, úsek silnice podél řeky Ohře je navíc obtížné objet. Kvůli kamionům byl zablokován také hraniční přechod Svatý Kříž.

„Vzhledem ke stále špatným povětrnostním podmínkám jsou některé úseky silnic nesjízdné. Jde například o Habartov, Kaceřov, Horní Částkov, Bukovany, dále Chodov, Vintířov, Tatrovice Mezihorská a Jindřichovice,“ uvedla policejní mluvčí Kateřina Krejčí. Celkem se v kraji stalo už přes 60 dorpavních nehod.

Problémy měli i chodci, kteří padali a jen stěží se k nim dostávaly sanitky. V Chebu se v sanitce i rodilo, protože vůz nestihl po kluzkých silnicích včas dojet do porodnice. 

Ledovka trápí i Plzeňský kraj

Bezpečno ale není ani v dalších regionech. Na namrzající déšť upozorňuje policie v Plzeňském kraji, ledovka se vytváří i na dálnici D5 na Tachovsku, kde se i večer řidiči zdrželi v kolonách.

„Nejhorší situace je asi na Domažlicku, kde stále prší a teploty se drží kolem minus čtyř stupňů. Neustále jezdíme se sypači, ale déšť sůl částečně spláchne. Co zůstane, stále namrzá,“ popsal odpolední situaci dispečer krajských silničářů Jaroslav Sádlo.

Mrznoucí déšť je také na Tachovsku, v Plzni a okolí a místy i na Rokycansku, doplňuje Ředitelství silnic a dálnic. Výhled na velké zlepšení v příštích hodinách příliš není. V kraji došlo k mnoha nehodám, obvykle jen s lehkým či žádným zraněním. V celém kraji došlo k vícero nehodám.

Kvůli ledu na silnicích například dopoledne stály kamiony na silnici u Horšovského Týna na Domažlicku, v Domažlicích dopoledne na namrzlé vozovce sklouzl při jízdě z kopce traktor s vlekem, narazil do světel u přejezdu a uvízl na kolejích. Hasiči traktor vytáhli, nikomu se nic nestalo.

Záchranná služba od rána vyjíždí v souvislosti s ledovkou k desítkám případů. „V drtivé většině se jedná o poranění končetin, tedy o zlomeniny, vymknuté kotníky a podobně. Vážnější zásahy zatím nemáme hlášeny,“ uvedla mluvčí záchranné služby Veronika Albrechtová. Také záchranáři apelují na řidiče i na chodce, aby dbali zvýšené opatrnosti.

Ledovka ochromila západ republiky (zdroj: ČT24)

Výstraha platí do sobotního rána

Výstraha před velmi silnou ledovkou s extrémním stupněm nebezpečí platí do sobotních 09:00 pro celý Karlovarský kraj, většinu Plzeňského kraje, Chomutovsko, Lounsko a Mostecko v Ústeckém kraji a také na Rakovnicku. Ledovka se může až do sobotního rána tvořit i na jiných místech ČR, nebezpečí je tam ale nižší.

Kromě ledovky varují meteorologové i před silným větrem s nárazy o rychlosti i přes 65 km/h. Varování platí pro hory na severu Čech, Českomoravskou vrchovinu, Králický snězník a Jeseníky.