Čeští vojáci se striktně drží práva, ujistil Metnar. Za smrt Afghánce podle něj nemohou

Čeští vojáci podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) na zahraničních misích striktně dodržují humanitární mezinárodní právo a nejsou zodpovědni za smrt afghánského vojákaVahidulláha Chána. Ten byl podezřelý z útoku, při kterém padl český psovod. List The New York Times po Chánově smrti informoval o údajném vyšetřování českých a amerických vojáků v Afghánistánu.

Podle amerického deníku byl Chán po útoku na české vojáky zatčen afghánskými jednotkami a vzat do vazby západních sil. Afghánským jednotkám se pak vrátil zbitý a v bezvědomí a krátce poté zemřel, napsal list s odvoláním na afghánské vládní úředníky.

„Odmítám účast našich vojáků na tomto incidentu. Co se týče vyšetřování a jeho výsledků, na to se mě neptejte, protože je neznám,“ uvedl český ministr obrany Lubomír Metnar s tím, že čeští vojáci dodržují mezinárodní humanitární právo.

Za české vojáky se zaručil také náčelník armádního generálního štábu Aleš Opata. „Nepochybuji, že naši vojáci postupovali v souladu s platnými zákony a regulemi,“ zdůraznil. Informace amerického listu Metnar označil za zavádějící spekulace a striktně je odmítl. „V každé armádě demokratických zemí jsou takové události řádně a standardně vyšetřeny,“ uvedl. Vyšetřuje se podle něj jak úmrtí Chánovo, tak smrt českého psovoda Tomáše Procházky, ze které byl Chán viněn.

Mluvčí českého ministerstva obrany Jan Pejšek doplnil, že jsou informace New York Times kusé a zavádějící. „Poškozují dobré jméno a práci koaličních sil při budování afghánských ozbrojených sil,“ uvedl. Armáda podle něj s vyšetřovateli plně spolupracuje. „Obvinění či spíše domněnky, které zaznívají v článku New York Times, striktně odmítáme,“ dodal mluvčí.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) české vojáky rovněž podpořil. „Mají naši důvěru a úctu, neumím si představit, že by k něčemu takovému došlo. Je to absolutně skandální dezinformace, my to odmítáme,“ uvedl. Dodal, že viděl i důkazy, po kterých nemá žádné pochybnosti.

Mluvčí mise vedené Američany v Afghánistánu Dave Butler vyšetřování přiznal, odmítl však poskytnout detaily. Americká armáda podle něj má zjistit, zda nedošlo ke zneužití pravomocí, a případně povede dotyčné jednotlivce k zodpovědnosti.

K útoku došlo 22. října na základně Šindánd v provincii Herát. Podle obvinění začal devatenáctiletý Vahidulláh Chán střílet na vozidlo, ve kterém byli čeští vojáci. Procházka při útoku zahynul, další dva čeští vojáci utrpěli zranění.