Vojáky USA a ČR vyšetřují kvůli smrti Afghánce obviněného ze zabití psovoda Procházky

Události ČT: Vyšetřování českých vojáků v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Čeští a američtí vojáci jsou vyšetřováni kvůli úmrtí zbitého afghánského vojáka Vahidulláha Chána, který byl ve vazbě pro podezření ze zabití českého vojenského psovoda Tomáše Procházky z minulého měsíce. Informoval o tom americký deník The New York Times a České televizi to následně potvrdil mluvčí afghánské mise NATO. Mluvčí českého ministerstva obrany Jan Pejšek důrazně odmítl, že by vojáci takový čin spáchali, a uvedl, že jde o standardní vyšetřování.

Američtí a čeští vojáci v Afghánistánu jsou vyšetřováni kvůli smrti člena afghánské jednotky, který byl zbit ve vazbě NATO v západním Afghánistánu, píše americký list s odvoláním na americké a afghánské činitele. Událost podle NYT ukazuje, jak se mezi vojenskými silami rozrostlo po 17 letech války napětí.

„Velitel mise NATO Rozhodná podpora generál Miller pověřil kriminální vyšetřovací oddělení americké armády, aby objasnilo okolnosti úmrtí útočníka. Vyšetřovatelé určí, jestli došlo k pochybení, a viníky řádně poženou k zodpovědnosti,“ napsal v e-mailu pro ČT Ubon Mendie, tiskový mluvčí mise Rozhodná podpora. 

„Striktně odmítáme podobná obvinění. Probíhá standardní vyšetřování útoku příslušníka afghánských bezpečnostních sil na českého vojáka, kterého se účastní všechny zainteresované strany,“ sdělil už v úterý ráno Jan Pejšek z ministerstva obrany.

Devatenáctiletý afghánský voják Khan začal podle obvinění 22. října střílet na projíždějící české vozidlo na základně Šindánd v provincii Herát. Při útoku zemřel Tomáš Procházka a další dva čeští vojáci byli zraněni.

Během několika hodin byl Chán zatčen afghánskými jednotkami a vzat do vazby západních sil. V době, kdy byl navrácen afghánským jednotkám, byl zbitý a v bezvědomí, uvádějí afghánští úředníci. Krátce poté zemřel.

Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Jiřího Šedivého je potřeba objektivně posoudit, jestli se zpět do rukou afghánských vojáků dostal už zbitý. „Jestli se prokáže, že byl předán v takovémto stavu zpět afghánským vojákům, potom se musí provést velmi důkladné šetření na straně naší, to znamená českých nebo amerických vojáků, zda nedošlo k nějakému trestnému činu,“ řekl v ČT. Upozornil, že nejsou k dispozici spolehlivé informace.

Bývalý náčelník GŠ Jiří Šedivý o vyšetřování v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Nejmenovaný americký činitel řekl listu NYT, že tým armádní sedmé skupiny zvláštních sil, která pomohla převézt Chána do vazby českých vojáků, byl stažen z Afghánistánu. Není však jasné, zda se američtí vojáci účastnili bití Chána. Vyšetřování pokračuje.

Mluvčí mise vedené Američany v Afghánistánu Dave Butler přiznal vyšetřování, odmítl však poskytnout detaily. Americká armáda podle něj má zjistit, zda nedošlo ke zneužití pravomocí a případně povede dotyčné jednotlivce k zodpovědnosti.

Chán byl napojený na Taliban, míní Kábul

Člen rady provincie Herát Vakíl Ahmad Karuchí uvedl, že neví, zda američtí nebo čeští vojáci Chána udeřili. „Podle toho, co víme, voják zemřel na následky mučení,“ prohlásil. „Než byl předán afghánským silám, byl zmlácen,“ dodal místní politik.

Fotografii Chána po jeho smrtil dala listu NYT jeho rodina. Na snímku jsou vidět zranění na obličeji a hlavě, řekl lékařský vyšetřovatel státu Connecticut James Gill, kterému NYT fotografii ukázal. Otec vojáka dodal, že neměl žádná střelná zranění, ale po celém jeho těle byly pohmožděniny.

Chán byl podle svého bratra členem afghánského přepadového oddílu zhruba 13 měsíců. Po dokončení střední školy pomáhal na farmě a řídil traktor ve svém rodném okrese Kot.

Poté, co téměř celý region ovládl Islámský stát, připojil se k afghánské armádě a byl vybrán do elitního komanda. Podle vysokého afghánského bezpečnostního úředníka v Kábulu se vláda domnívá, že Chán byl radikál z islamistického hnutí Taliban, který pronikl do armády. Hnutí se k útoku také následně přihlásilo. Rodina však popírá, že by byl Chán spojen s Talibanem.

To, že v případě útoku na české vojáky nešlo o infiltraci ozbrojence z Talibanu, uvedli již dříve i dva nejmenovaní afghánští představitelé, podle nichž „střelba byla důsledkem hádky“. Vahidulláh Chán údajně truchlil kvůli smrti vlivného afghánského policejního šéfa Abdula Razaka, který zahynul několik dní předtím při atentátu v provincii Kandahár.

Afghánští představitelé řekli, že Chánovo rozhořčení nad smrtí afghánského policejního velitele mohly rozdmýchat i propagandistické články na sociálních sítích naznačující, že podíl na Razakově smrti nese vrchní velitel spojeneckých sil, americký generál Austin Miller, který z atentátu v Kandaháru vyvázl bez újmy. Podle některých názorů totiž záměrně vystavil Razaka nebezpečí. 

Útoky afghánských vojáků na jejich kolegy z NATO jsou velkým problémem války v Afghánistánu. Počet těchto útoků vyvrcholil v roce 2012, kdy zavinily 15 procent všech úmrtí a zranění vojáků Severoatlantické aliance. Afghánští a zahraniční vojáci jsou prezentováni jako blízcí spojenci, členové jednotek NATO ale běžně při setkání s afghánskými vojáky nosí neprůstřelné vesty, píše list The New York Times.

Česká republika měla v Afghánistánu na začátku října přibližně 340 vojáků. V poslední době se stali terčem několika útoků. Celkově zahynulo ve stávající válce v Afghánistánu 14 českých vojáků, z toho čtyři v letošním roce. Společně s Američany tvoří čeští vojáci jediné letošní oběti NATO na afghánském území. Amerických vojáků je v Afghánistánu podle New York Times kolem 15 tisíc.