NATO by mělo zvážit odchod z Afghánistánu, míní Zaorálek. Petříček i Babiš to odmítají

Podle bývalého ministra zahraničí a šéfa sněmovního zahraničního výboru Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by mělo NATO zvažovat odchod z Afghánistánu. Řekl to v reakci na úmrtí dalšího českého vojáka na misi v této zemi. Pochybnosti o misi mají KSČM a SPD, naopak pravicové strany jsou pro pokračování, protože vojáci svým působením v Afghánistánu chrání i Česko. Podobně to vidí i ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD a premiér Andrej Babiš (ANO). Politici také vyjadřují soustrast rodině padlého vojáka, sněmovna držela na jeho počest minutu ticha.

„Situace se zhoršuje, nevede ke stabilizaci, bude na to třeba reagovat,“ řekl Lubomír Zaorálek. Považuje za chybu, že Aliance vůbec v Afghánistánu působí. „Stálo nás to biliony dolarů a důsledky jsou vesměs negativní,“ prohlásil. Česko i NATO by podle něj měly hledat cestu ven a zvážit odchod. „Jsme spojenci, držíme basu, nemůžeme jednat sami, dohodu je třeba hledat společně,“ řekl Zaorálek.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček ale slova svého stranického kolegy odmítl. Vojáci v Afghánistánu podle něj chrání českou i evropskou bezpečnost. „V tuto chvíli nevidím důvod, proč bychom neměli i nadále dostát našim spojeneckým závazkům,“ řekl. Nad smrtí českého vojáka vyjádřil lítost. 

 „Stále je řada důvodů, proč bychom měli v Afghánistánu zůstat. Je to i kvůli naší bezpečnosti, můžeme zamezit šíření obchodu s drogami, můžeme zabránit další migrační vlně z regionu. Jsou to věci, které mají přímý dopad na českou i evropskou bezpečnost,“ uvedl Petříček. Pokud by se alianční vojáci z Afghánistánu stáhli, znamenalo by to podle něj chaos, nárůst migrace, zvýšení teroristické hrozby a větší šíření opia a heroinu.

Bezpečnostní situace v Afghánistánu podle ministra nyní není dobrá a alianční země musí jednat o tom, jak na to reagovat. Posilování české vojenské přítomnosti ale podle Petříčka není na pořadu dne. „Nicméně já budu rád, když s panem ministrem obrany, případně s generálním štábem budeme hovořit, zda můžeme ještě spojencům nabídnout nějaké rozšíření. Ale v tuto chvíli to není řešeno,“ uvedl.

Nepočítá ani s tím, že by se měnil mandát mise, který spočívá zejména v podpoře a výcviku afghánských bezpečnostních sil. „Cílem mise je zajistit stabilitu. Já bych neviděl důvody k měnění mandátu. V tuto chvíli mise má řádně stanovený mandát, je to spíš otázka, jak efektivněji jej plnit,“ řekl.

Také premiér Andrej Babiš vyjádřil nesouhlas s myšlenkou, že by armáda měla své vojáky z mise v Afghánistánu stáhnout. Teror by se podle něj následně přenesl do Evropy, uvedl na Twitteru. Čeští vojáci budou podle něj dál bojovat proti teroristům. „Budou pomáhat našim spojencům, nezradíme je. Budeme plnit koaliční závazky. Kdybychom stáhli naše jednotky, jaký smysl by potom měla oběť našich vojáků?“ dodal.

Černochová svolá výbor pro obranu

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek vojákům vzkázal, že jim země děkuje za službu. „Jsme na ně hrdí a stojíme při nich,“ řekl. V souvislosti s posledními událostmi požádal šéfku výboru pro obranu Janu Černochovou (ODS) o svolání výboru. Hovořit by se podle něj mělo o tom, co aktuální situace znamená a jak postupovat, aby vojáci nebyli v ohrožení. Na mezinárodní úrovni by se podle Bartoška mělo projednat, jak NATO chce dál řešit situaci v Afghánistánu.

Členové výboru pro obranu se sejdou ve středu ráno, uvedla Jana Černochová. „Účast potvrdil ministr obrany (Lubomír Metnar) i náčelník generálního štábu (Aleš Opata),“ dodala. Zaorálkův postoj ji zarazil vzhledem k tomu, že v minulosti zastával opačné názory. Šéfa ČSSD Jana Hamáčka se chce ptát, zda je odchod z misí i jeho názorem a stanoviskem strany, protože by ji to mrzelo.

Místopředseda STAN Vít Rakušan řekl, že oběť na životě je tragická a vyvolává debatu, zda mise mají smysl. „My se domníváme, že mají, naši vojáci patří mezi největší profesionály mise NATO v Afghánistánu. Chceme, aby převážil racionální názor, že vojáci v Afghánistánu dělají práci pro větší bezpečnost ČR,“ uvedl.

Také místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že si činnosti vojáků váží. Poslankyně Helena Langšádlová dodala, že vojáci na misích chrání bezpečnost lidí v Česku. „Je na důstojnících, aby vyhodnotili konkrétní situace. Je třeba přijmout kroky, aby nebyli vojáci vystavování nepřiměřenému nebezpečí,“ dodala.

Pirátský poslanec Jan Lipavský vyjadřil soustrast rodině i blízkým padlého českého vojáka. „Jeho zraněným spolubojovníkům přeji brzké uzdravení. Učiníme vše pro to, aby vaše oběť nebyla zbytečná. Vaše statečnost nebude nikdy zapomenuta,“ napsal na Twitter.

SPD chce o misi jednat na mimořádné schůzi

SPD začíná shánět podpisy pro svolání mimořádné schůze. „Je nezbytné, aby sněmovna projednala cíle této mise a její soulad se zájmy ČR,“ uvedl místopředseda SPD Radim Fiala. Místopředseda výboru pro obranu Radovan Vích (SPD) chce diskutovat o perspektivách zapojení českých vojáků do mise a o tom, zda jejich činnost odpovídá mandátu.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik vyjádřil rodině zesnulého vojáka soustrast, byť zdůraznil, že komunisté mise zásadně odmítají. „I tato je spíš válečná než humanitární. Myslíme, že když premiér Andrej Babiš (ANO) hledá způsob, jak se vyhnout těmto ztrátám, že tím řešením je odejít z Afghánistánu,“ uvedl.