Nečas: Šéf ÚOOZ Šlachta byl před zásahem na vládě před odvoláním

Praha – Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta byl před loňským zásahem na Úřadu vlády těsně před odvoláním. Týdeníku Euro to řekl tehdejší premiér Petr Nečas. Podle něj totiž útvar vedený Šlachtou nedostatečně bojoval proti nelegálnímu obchodu s alkoholem. Kvůli tomu pak měla propuknout i rozsáhlá metylalkoholová aféra. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ale tvrzení bývalého premiéra v Otázkách Václava Moravce zpochybnil.

Šéf ÚOOZ Šlachta byl před zásahem na vládě před odvoláním (zdroj: ČT24)

Nečas tvrdí, že nebyl jako premiér s prací ÚOOZ spokojen. „Nemělo se vykřikovat na veřejnosti, jak jsme dobří, ale měli už daleko dříve dopadnout pachatele, kteří obchod s černým alkoholem provozovali,“ řekl Euru Nečas. 

Robert Šlachta ale o tom, že měl být údajně odvolán, nic neví: „Pro mě je trošku udivující, že vláda má odvolávat ředitele jakéhokoli útvaru, protože personální pravomoc vůči mně má náměstek policejního prezidenta. Druhá věc je, že jestliže pan expremiér mluví o tom, že jsme selhali v boji s nelegálním alkoholem, tak to není v první řadě věc policie, ale ministerstva financí a generálního ředitelství cel.“ 

Expremiér kritizoval také to, že útvar neměl v posledních letech žádné úspěchy v potírání obchodu s bílým masem. „Tady je jasně vidět, že hlavní náplní činnosti těchto policejních útvarů se stal hon na politiky. Prostě, odstřel si svého politika, a čím vyššího sestřelíš, tím větší mediální hvězdou budeš,“ řekl týdeníku Nečas. 

Žalobce Zeman: Je to Nečasova obhajoba 

ÚOOZ provedl loni 12. června zásah na úřadu vlády, který nakonec vedl k pádu vlády Petra Nečase. V kauze údajného podplacení exposlanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra je obviněn právě i Nečas. Obvinění čelí i jeho současná manželka, Jana Nečasová, dříve Nagyová. Ta je obviněná i v další větvi kauzy kvůli údajnému sledování Nečasovy někdejší ženy Radky vojenskou rozvědkou. 

Petr Nečas přirovnal zásah na vládě k jednání gestapa či StB. Spekulace o nepřiměřeném postupu policie chtěl Šlachta vyvrátit zveřejněním videa ze zásahu, které na konci minulého roku přinesl do pořadu OVM. Více čtete ZDE.  

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vidí Nečasovo prohlášení spíš jako obranu. „To mi přijde možná trošičku už z říše fantazie, tato konstrukce. Nevíme, kde končí (Nečasovo) politické prohlášení a kde začíná jeho obhajoba,“ řekl Zeman v Otázkách Václava Moravce.

Expremiér se v rozhovoru pro Euro opřel i do bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Ten podle Nečase svojí profesní neschopností ohrožoval chod resortu a měl být odvolaný z funkce daleko dříve. Kritiku si Pospíšil vysloužil i za to, že se nechtěl zabývat situací v přeplněných věznicích. Sám exministr Pospíšil si také myslí, že Nečas takto obhajuje sebe i svou manželku.