Nepřijatelné stejně jako anexe Krymu, vzkazuje Kremlu české ministerstvo zahraničí

Ruská anexe vod Azovského moře je pro Česko stejně nepřijatelná, jako byla anexe ukrajinského poloostrova Krym. Na Twitteru to uvedl šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). Ministerstvo zahraničí v tiskovém prohlášení označilo blokování plavby Kerčským průlivem ze strany Ruska za hrubé porušení mezinárodního práva a vyzvalo k propuštění zajatých ukrajinských lodí i námořníků.

„Jsem velmi znepokojen posledním vývojem v Azovském moři, kde došlo u Kerčského průlivu k ozbrojenému incidentu. Důrazně vyzýváme k deeskalaci situace. Stejně jako je pro nás nepřijatelná anexe ukrajinského Krymu Ruskem, je pro nás nepřijatelná anexe vod Azovského moře,“ napsal Petříček.

Ministerstvo zahraničí vyjádřilo znepokojení nad vystupňováním napětí v krymské oblasti a odsoudilo násilný postup ruského námořnictva proti ukrajinským lodím. „Blokování svobodné plavby Kerčským průlivem ze strany Ruské federace považujeme za hrubé porušení mezinárodního práva. Česká republika vyzývá k zachování volného přístupu do Azovského moře, respektování územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny, jakož i k okamžitému propuštění zajatých námořníků a plavidel. Obě strany vybízíme ke zdrženlivosti,“ uvedla česká diplomacie.

Události: Nové vyhrocení rusko-ukrajinské krize (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Petříček také uvedl, že Česko by se připojilo k případným sankcím, pokud by se je EU v návaznosti na nynější incidenty rozhodla uvalit.

Také další čeští politici Rusko za námořní incident kritizovali. „Krize v Azovském moři je nebezpečná. Potvrzuje agresivní a svévolné chování Ruska. Mezinárodní společenství musí trvat na dodržování mezinárodních smluv a pravidel a nepřipustit, aby je Rusko opakovaně porušovalo,“ napsal na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

„Prezident Ukrajiny se obrátil na NATO, takže přepodkládám že my, jako členové NATO, k tomu budeme mít nějakou společnou pozici. Obě strany musí předložit důkazy, jak to vlastně bylo,“ uvedl premiér Andrej Babiš (hnutí ANO).

Kritika ze všech stran

„Jde o porušení mezinárodního práva. Odsuzuji ruskou agresi a vyzývám Kreml k okamžité deeskalaci situace,“ uvedl člen zahraničního výboru sněmovny Jan Lipavský (Piráti).

„Po bezprávné anexi Krymu je zabraňování svobodné plavby z Černého do Azovského moře dalším aktem ruské agrese. Je třeba vyvinout diplomatické úsilí, aby se zabránilo další eskalaci konfliktu a co nejdříve se uvolnilo napětí a umožnilo lodím svobodně proplouvat,“ dodal lidovecký člen zahraničního výboru Jiří Mihola.

„Odsuzuji agresi Ruska proti Ukrajině. Je nepřijatelné, aby Rusko atakovalo ukrajinská plavidla v Azovském moři. Tyto kroky Ruska jsou přímým důsledkem obsazení Krymu. Kdo zpochybňuje odvetné kroky vůči agresivitě Ruské federace, je spoluzodpovědný za hrozící válečný konflikt,“ uvedl člen senátního zahraničního výboru Tomáš Czernin (TOP 09). 

Předseda STAN Petr Gazdík kritizoval Rusko nejen za incident, ale i za jeho reakci, v níž Moskva připsala odpovědnost Ukrajině. „Rusko střílí na ukrajinské lodě, ale agresorem jsou podle něj Ukrajinci. Oceňuji postoj českého ministerstva zahraničí – ano, anexe Krymu je nepřijatelná a stejně tak i anexe vod Azovského moře. Rusko opět ukázalo svou agresivní tvář,“ uvedl.

Petříček: Je důležité, aby obě strany deeskalovaly situaci (zdroj: ČT24)

Místopředseda komunistů je ale zdrženlivý. „Incident nevnímám černobíle, domnívám se, že je třeba vzít v potaz i tvrzení ruské strany, že šlo o provokaci ze strany Ukrajiny,“ řekl místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Kobza: Počkejme si na závěry vyšetřování

Místopředseda zahraničního výboru poslanecké sněmovny Jiří Kobza (SPD) je názoru, že by se napřed celý incident měl pečlivě vyšetřit a teprve poté z něj dělat závěry. „Asi rozumné by bylo počkat, až celý ten konflikt bude vyřešen, až budou známy pozice lodí, protože musí být k dispozici satelitní snímky, záznamy radiokomunikací. Na základě jednoho filmu na youtube si netroufám soudit, která verze je pravdivá,“ řekl v pondělních Událostech, komentářích České televize Kobza.  

„Ruská reakce byla zcela neadekvátní a pokud jsme viděli, co se odehrávalo, že na té ruské lodi skutečně útočili vojáci z pozice síly, z většího plavidla na menší plavidlo, není to odůvodnitelné ničím jiným,“ řekl člen zahraničního výboru Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Mimochodem útok na civilní loď v mezinárodních vodách je dokonce podle mezinárodního práva brán jako vyhlášení války,“ dodal Rakušan.

„Rusko porušilo mezinárodní právo, zvažuje se zpřísnění sankcí, které jsou na Rusko ze strany USA a EU uvaleny a také se postavit pomocí vojenskou a materiální za Ukrajinu,“ řekl v Událostech, komentářích České televize europoslanec ČSSD Miroslav Poche.

UK: Miroslav Poche (ČSSD), Jiří Kobza (SPD), Vít Rakušan (STAN) o událostech v Azovském moři (zdroj: ČT24)

Spor o zadržené lodě

Ukrajinské námořnictvo v neděli oznámilo, že ruské speciální jednotky zadržely v Černém moři tři jeho lodě. Ruská tajná služba FSB, pod níž spadá i pohraniční stráž, později informace o zadržení lodí u poloostrova Krym potvrdila. K jejich zastavení použila zbraně, zraněni byli tři ukrajinští námořníci.

Ruské ministerstvo zahraničí v pondělí obvinilo Ukrajinu, že úmyslně vyprovokovala incident mezi ruskými a ukrajinskými loděmi u Kerčského průlivu s cílem vytvořit základ pro nové sankce namířené proti Rusku. Ukrajina má v úmyslu v reakci na incident vyhlásit na 60 dní válečný stav.