Během sezony zemřelo v zahraničí méně českých turistů. Nejvíc v Chorvatsku

Nejvíc českých turistů zemřelo letos v Chorvatsku (zdroj: ČT24)

V zahraničí letos zemřelo méně českých turistů než loni. Během letní sezony (tedy od 15. června do 15. září) eviduje ministerstvo zahraničí 85 úmrtí. To je o 16 méně než v roce předchozím. Nejvíc Čechů přišlo o život v Chorvatsku, které ale zároveň patří mezi nejčastější cíle našich turistů v zahraničí.

Velvyslanectví v Záhřebu zaznamenalo osm případů úmrtí českých turistů. V Chorvatsku přichází Češi nejčastěji o život na silnicích nebo ve vodě. Podle záchranářů často podceňují sílu moře.

Velvyslanectví v Bratislavě pak řešilo sedm případů. Jedním z nich byl i český horolezec, kterého v Tatrách zasáhl kus padající skály. Právě „nejmenší velehory Evropy“ jsou oblíbeným cílem českých turistů – jenže podle záchranářů často podcení své síly nebo nutnou výbavu.

Kromě úmrtí řeší české ambasády i běžnější agendu. Ministerstvo třeba eviduje 95 případů, kdy byli čeští občané v průběhu turistické sezony účastníky dopravní nehody. Nejvíce takových případů řešila česká ambasáda v Římě, a to deset.

„Tento počet nelze považovat za úplný, protože se domníváme, že čeští občané nepotřebovali vždy kontaktovat české velvyslanectví a dokázali vyřešit situaci samostatně,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

České zastupitelské úřady také vydaly skoro 1400 náhradních cestovních dokladů. Nejvíce žádostí řešilo velvyslanectví v Londýně, 427 případů.