Na českého turistu v Egyptě zaútočil žralok, muž zraněním podlehl

V egyptském letovisku Marsá Alam u Rudého moře zemřel český turista na následky zranění, která mu způsobil žralok. Okolnosti neštěstí vyšetřuje egyptská policie. Informaci serveru Echo24.cz potvrdila mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Obětí je podle Echo24.cz údajně jednačtyřicetiletý muž, který byl v Egyptě na dovolené se svou rodinou, manželkou a dětmi. „My jsme dostali informaci, že zemřel na zranění, která byla následkem útoku žraloka,“ uvedla Lagronová. 

Muž byl v Egyptě s cestovní kanceláří Exim Tours. Její mluvčí Stanislav Zíma uvedl, že neštěstí se stalo odpoledne kolem třetí hodiny. „Napadl ho pravděpodobně žralok v hlubší vodě pod molem,“ uvedl Zíma. Za dvacet let praxe v cestovním ruchu prý podobný případ nezažil.

Žraloka zřejmě přilákal uhynulý dobytek

Rodina zesnulého podle Zímy odmítla pomoc psychologa. „Rodina projevila přání vrátit se co nejdříve do vlasti,“ sdělil mluvčí Exim Tours. Egyptské úřady zadržely poblíž místa neštěstí obchodní loď s dobytkem, jejíž posádka je podezřelá, že přes zákaz házela uhynulá zvířata do moře, upozornil Zíma.

Letovisko Marsá Alam leží 250 kilometrů jižně od Hurghady. Dříve malá rybářská vesnička je v současné době jednou z nejnavštěvovanějších turistických destinací v zemi.

Zakázaná pásma

Útoky žraloků v Egyptě nejsou nic výjimečného. Místní úřady v moři vytyčily pásma, kde se nesmí šnorchlovat, pouze potápět, protože pohyb lidí žraloky láká, upozorňuje Echo24. V žebříčku četnosti smrtelných útoků žralokem na člověka, který vypracovalo Floridské přírodovědné muzeum (FLMNH), figuruje Egypt na 12. místě, doplnil server.

V posledních letech se v Egyptě týkalo Čechů hned několik neštěstí. Letos v březnu zemřel v nemocnici v letovisku Hurghada Čech na selhání srdce. V roce 2017 byla rovněž v Hurghadě pobodána česká turistka, která později zemřela. Vyšetřování její smrti ale stále není uzavřeno.