Muž psal na Facebook nenávistné příspěvky. Hrozí mu až tři roky vězení

Příbramští policisté stíhají čtyřicetiletého muže kvůli nenávistným příspěvkům na Facebooku. Za používání zakázané symboliky, napadání určité skupiny lidí a nabádání k jejímu vyhlazení mu podle mluvčí příbramské policie Moniky Schindlové hrozí až tři roky vězení.

Muž od konce roku 2014 do začátku letošního roku napsal téměř padesát příspěvků. Sdílel a komentoval cizí příspěvky či články a také nahrával a šířil obrazový materiál.

Podle Schindlové při tom používal zakázanou symboliku a vulgarismy, slovně napadal určitou skupinu lidí, nabádal k jejímu vyhlazení nebo alespoň k fyzickému násilí vůči ní a vypisoval se z nesnášenlivosti k některým lidem, které nazýval parazity. Kriminalisté muže obvinili ze čtyř trestných činů.

„Konkrétně z pokračujícího přečinu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, dále projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačování práv a svobod člověka a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia,“ shrnula Schindlová.

Muž se podle policie k činu doznal a uvedl, že jsou jeho komentáře důsledkem frustrace a zklamání ze života. Zpětně prý své chování hodnotil jako naprostou hloupost a chybu.

Podobný případ v minulosti řešila policie na Benešovsku. Stíhala muže, který na sociální síti zveřejnil záběry své dcery, jak tluče baseballovou pálkou do polštáře a má si při tom představovat Roma nebo muslima. Soud za to muži uložil podmínku.

Letos v lednu pak prostějovský soud potrestal dvaatřicetiletého Aleše Rozsívala podmíněným trestem 18 měsíců se zkušební dobou 30 měsíců za rasově motivované výhrůžky zpěváku Radoslavu Bangovi. Xenofobní a rasově motivované komentáře plné vulgarismů a výhrůžek umístil Rozsíval na zpěvákův facebookový profil v prosinci 2016.