Jedna z aktivistek centra Klinika se proti vyklizení budovy brání ústavní stížností

Vyklizení budovy Autonomního centra Klinika v Praze 3 bude řešit Ústavní soud. Obrátila se na něj jedna z aktivistek. České televizi to potvrdil její advokát Pavel Uhl. Žena se ústavní stížností brání proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého začátkem října neuspěla. Současným majitelem budovy je Správa železniční dopravní cesty, která chce, aby aktivisté budovu opustili.

„Podali jsme ústavní stížnost, protože nesouhlasíme s rozhodnutím Nejvyššího soudu,“ uvedl Uhl. Jeho klientka žádá, aby soud odložil vykonatelnost napadených rozhodnutí – to znamená, že by zástupci Kliniky teď nemuseli budovu opustit.

Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová ČT ale řekla, že se už obrátili na soudem stanoveného exekutora, který by měl mít vyklizení budovy na starosti.

O vyklizení rozhodly soudy opakovaně

O tom, že aktivisté musí budovu vyklidit, rozhodl soud loni v lednu. Rozhodnutí potvrdil o několik měsíců později odvolací pražský městský soud a aktivisté měli budovu opustit do poloviny října. Klinika zůstala stále v provozu a aktivisté se obrátili na Nejvyšší soud, který dovolání zamítl.

Opuštěnou budovu obsadili aktivisté na konci roku 2014. Platnost smlouvy o výpůjčce, kterou poté se státem uzavřeli, už vypršela. SŽDC získala objekt od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Do objektu chce po rekonstrukci přestěhovat část svých zaměstnanců, proto se soudně domáhala vyklizení.

Aktivisté se bránili tvrzením, že požadavek je v rozporu s dobrými mravy a že státní organizace s budovou nakládaly nehospodárně. Chtěli se dohodnout na užívání budovy alespoň do její plánované rekonstrukce. Podle verdiktu pražských soudů byla smlouva o výpůjčce na dobu určitou a aktivisté neměli žádný pevně daný nárok na její prodloužení.