V Jihlavě skončí vítězné ANO v opozici, primátorkou se zřejmě stane Koubová

V Jihlavě se v pátek večer dohodla radniční koalice: vítězné hnutí ANO nakonec skončí v opozici. Na spolupráci se totiž domluvilo Fórum Jihlava s ODS, Žijeme Jihlavou! a lidovci. Primátorkou by měla být Karolína Koubová z Fóra Jihlava. Koalice bude mít 20 hlasů v zastupitelstvu o 37 členech.

Zástupci zmíněných stran se na pátečním jednání dohodli, že koaliční smlouvu podepíší příští týden ve středu.  V nejbližších dnech budou na jejím znění ještě pracovat.

Jednání o nové koalici byla ve středu pozastavena kvůli neshodám kolem fungování městské rady. V pátek se prý ale podařilo najít shodu. Rada bude mít nově devět členů namísto dosavadních 11. Fórum a ODS budou mít v radě po třech zástupcích, Žijeme Jihlavou! dva a lidovci obsadí jednu pozici.

O místa tří náměstků by se podle dohody měli rovným dílem podělit ODS, Žijeme Jihlavou! a lidovci. Fórum by pak kromě primátorky mělo mít také jednoho uvolněného radního. 

V posledních dvou letech vedla město koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL, ve volbách ale ztratila většinu. Vedle vítězného hnutí ANO skončí v opozici ČSSD, komunisté a SPD.