Zmínit v Rusku novičok nestačí, komentuje Bartoš Vondráčkovu cestu. Vy jste u toho nebyl, řekl Babiš

OVM: Andrej Babiš (ANO) a Ivan Bartoš (Piráti) o české diplomacii (zdroj: ČT24)

O tom, co se skutečně dělo na cestě předsedy sněmovny Radka Vondráčka (ANO) v Rusku, nemáme řádné informace, upozornil v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) předseda Pirátů Ivan Bartoš. Na cestu totiž nebyli přizváni čeští novináři a informace tak máme jen z ruských médií, připomněl. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) to nevadí a práci Vondráčka v Rusku pochválil. Vondráček se setkal s ruskými politiky na sankčním seznamu Evropské unie a USA.

S Ruskem mluvit musíme, není ale potřeba být servilní a potkávat se s politiky na sankčním seznamu, myslí si šéf Pirátů Bartoš. To, jak Česko reprezentoval v Rusku předseda Poslanecké sněmovny Vondráček, považuje za chybné.

My nikdy nebudeme submisivní a je úplně jedno, kolik mají letadlových lodí.
Andrej Babiš
premiér, šéf hnutí ANO

„Obchodní spolupráce, vyměňovat si informace, to je důležité. Ale to, že zdravotní výbor, který jel řešit do Ruska praktické věci, musel doprovázet Vondráček, aby Rusko naši delegaci vůbec přijalo, to je servilní, vazalská role,“ myslí si Bartoš.

Předseda Sněmovny Vondráček v Rusku jednal i s předsedy obou parlamentních komor Vjačeslavem Volodinem a Valentinou Matvijenkovou, kteří jsou na sankčním seznamu EU a USA. 

Vondráček si v Rusku získal respekt, tvrdí Babiš

Podle šéfa hnutí ANO a premiéra Babiše dopadla Vondráčkova cesta skvěle.  „Byl tam proto, aby ta návštěva měla úroveň. Zástupci sněmovny v Rusku deset let nebyli. Celý svět tam chodí. Vondráček vystupoval suverénně, získal si respekt. Mluvil o Skripalovi a novičoku,“ vyjmenoval premiér a dodal, že poslanci německého Bundestagu hrají s poslanci ruské dumy dokonce fotbal.

Myslím, že bližší partnerství bychom měli udržovat se státy, které nás mohou inspirovat.
Ivan Bartoš
poslanec, šéf Pirátů

Jenže zmínit kauzu novičok, ve které Rusko označilo Českou republiku za místo, kde se nervový plyn použitý k otravě agenta Sergeje Skripala a jeho dcery vyráběl, podle Bartoše nestačí. „Partnerství by bylo, kdyby od ruských diplomatů zazněla omluva za novičok. Kdyby Rusko kritizovalo své dezinformační weby, které u nás vedou hybridní válku,“ zdůraznil Bartoš.

„Vy jste u toho nebyl,“ reagoval na kritiku ze strany Pirátů Babiš. 

Za chybu považuje Bartoš i to, že k cestě zdravotního výboru a Vondráčka do Ruska nebyli přizváni novináři. „Třeba se mluvilo o dostavbě Dukovan,“ naznačil šéf Pirátů.

Jeho strana proto usiluje o zařazení bodu věnovanému debatě o Vondráčkově cestě na přští schůzi sněmovny. Babiš v neděli řekl, že zařazení bodu podpoří. ANO a Piráti mají přesně sto poslanců. „Ono se to na tom plénu vysvětlí, myslím, že pan Vondráček nemá co skrývat,“ dodal premiér.

Babiš: Prezident šéfa BIS povýší, slíbil mi to

Babiš rovněž uvedl, že se prezident Miloš Zeman zavázal ke jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky do generálské hodnosti. V květnu Zeman návrhu vlády nevyhověl, kabinet nyní navrhuje povýšení plukovníka Koudelky znovu.

Premiér dodal, že s prezidentem o tom mluvil při příležitosti jmenování Tomáše Petříka (ČSSD) ministrem zahraničí. Se Zemanem si, jak premiér v neděli uvedl, vysvětlili nedorozumění. „Prezident mi slíbil, že bude jmenován generálem,“ podotkl Babiš.

Média na jaře spekulovala o tom, že Koudelka nebyl jmenován mimo jiné kvůli zprávě civilní kontrarozvědky k jedu novičok, který byl využit při otravě ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii a kterou Zeman interpretoval jinak než ministerstva obrany a zahraničí.

V pondělí chce Babiš mluvit s prezidentem o důvodech, proč chce vyznamenat slovenského podnikatele Pavola Krúpu. Premiér uvedl, že záměr nepokládá za dobrý nápad.