Škromach: Úvahy o odchodu z vlády poškozují ČSSD. Případ Poche byl kukaččím vejcem

Škromach: Otevírání otázky neúčasti ve vládě poškozuje ČSSD (zdroj: ČT24)

Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček oznámil, že po neúspěchu ve volbách požádá výkonný výbor strany o potvrzení důvěry. Bývalý místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach za neúspěchy neviní současné vládní angažmá ani stávajícího předsedu strany. Partaj podle něj poškodila nominace Miroslava Pocheho na pozici ministra zahraničí, řekl v pořadu Události, komentáře.

Škromach z neúspěchů ČSSD neobviňuje vedení, které si straníci zvolili na jaře. „Za těch pár měsíců nemohli ovlivnit volby, ať už přímo, nebo vstupem do vlády,“ řekl Škromach. Příčinou je podle něj dění v sociální demokracii a její přístup v posledních letech.

Škromach proto ukázal na předsednictvo strany a ústřední výbor, jimž končí dvouleté volební období. Podle něj se přímo podíleli jak na výsledcích sněmovních, tak komunálních a senátních voleb.

Z omylů jmenoval nepodařenou nominaci Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí.„Případ Poche nás hodně poškodil právě v těchto podzimních volbách. Za toto si nemyslím, že nese zodpovědnost nové vedení zvolené na sjezdu,“ míní Škromach.

„Nominaci pana Pocheho jsem vnímal jako takové kukaččí vejce, které se podsunulo Honzovi Hamáčkovi, aby se mohla zpochybňovat vládní účast, protože dva měsíce dohadování ministra, který nebyl nominován a navržen prezidentovi čili ho prezident ani nemohl odmítnout, je naprosto zbytečné,“ rozvedl svou myšlenku.

Prezident Miloš Zeman koncem června Pocheho nejmenoval ministrem zahraničí, i když mu ho premiér Andrej Babiš (ANO) v souladu s koaliční dohodou s ČSSD navrhl. Po několika dnech dohadů o ústavnosti počínání prezidenta Hrad a Úřad vlády vysvětlily, že Babiš doručil Zemanovi ještě alternativní návrh, kde pro případ odmítnutí Pocheho žádal, aby byl řízením české diplomacie pověřen předseda Hamáček. Tak se stalo a po několika týdnech dohadů, kdy ČSSD trvdila, že Poche je její jediný kandidát, byl nakonec novým řádným ministrem jmenován sociální demokrat Tomáš Petříček.

Škromach: Neotevírejme otázku účasti ve vládě

Podle Škromacha není vhodné hovořit o tom, zda ČSSD má nebo nemá být ve vládě. „Rozhodla o tom členská základna. Každý, kdo v tuto chvíli otevírá tuto diskusi, poškozuje sociální demokracii,“ zdůraznil.

Zdeněk Škromach je členem platformy Zachraňme ČSSD kolem místopředsedy Jiřího Zimoly či bývalého jihomoravského hejtmana Michala Haška. Vznikla začátkem roku před letošním mimořádným sjezdem svolaným po neúspěchu strany ve sněmovních volbách.

„Platforma byla reakcí na to, že spousta členů sociální demokracie nemá možnost se vyjádřit k tomu, co se děje, k programu a podobně. Nejsme jediná platforma, existuje Oranžový klub, Idealisté a další seskupení,“ připomněl.

Platforma chce prosadit, aby příští volba předsedy strany i dalších členů vedení ČSSD byla přímá. Kromě toho by mělo dojít k přepočítání členů strany, protože ovlivňuje obsazování stranických orgánů.

„Je třeba zmírnit emoce a najít taková řešení, aby lidé, kteří ještě v sociální demokracii zbyli a jsou ochotní pro ni něco udělat, byli k tomu vzati a měli možnost vyjadřovat se k tomu, co se v sociální demokracii děje,“ vysvětlil Škromach.