Operace žaludku jsou účinnější, než bývaly. Lékaře ale znepokojuje, jak rychle přibývá obézních

UDÁLOSTI: Česká populace nabývá na váze (zdroj: ČT24)

Kdo netrpí obezitou, může se snadno domnívat, že je to hlavně estetický problém. Ve skutečnosti ale jdou souběžně s nadměrným množstvím tuku v těle další, sice „neviditelné“, ale o to závažnější choroby. Když se podaří obezitu vyléčit, ustoupí i s ní související potíže, dlouho však byla léčba ošemetná – podvázání žaludku zabralo jen dočasně, pak se kila vrátila. Nové lékařské postupy však jsou již daleko úspěšnější. Lékaři ale nejsou spokojeni s tím, jak rychle obézních lidí přibývá.

Vysoký tlak, diabetes mellitus druhého typu, trpící játra, zvýšené riziko mrtvice… To vše se skrývá pod vrstvami tuku, které jsou tím nejlépe viditelným projevem obezity. Lidí s nadváhou, ale i přímo obezitou v Česku navíc neustále přibývá.

„Chytit“ obezitu je přitom docela snadné, stačí k tomu třeba jen změnit zaměstnání. Příkladem může být zkušenost bývalého horníka Josefa Vrby, který počátkem 90. let vyměnil náročnou práci v šachtě za snazší – začal opravovat čerpadla. Životosprávu však nezměnil. V práci nejedl, zato doma po příchodu snědl, nač přišel. Záhy se to projevilo na jeho postavě. „To si nikdo neumí představit, když máte za týden tři kila navíc,“ vzpomněl Josef Vrba.

Výsledkem byla doslova koule tuku, a když se ocitla na váze, ručička se zastavila až u čísla 150. Ruku v ruce s tím šel vysoký tlak a cukrovka. Osm let po odchodu ze šachty proto Josef Vrba podstoupil operaci – bandáž žaludku. A stalo se mu to, co mnoha dalším: nejprve sice zhubl na 85 kilogramů, brzy ovšem začala kila znovu přibývat. Pomohla až druhá operace.

Zdravotní rizika obezity
Zdroj: ČT24

Nyní totiž lékaři používají jinou metodu. „Nejenže zmenšujeme žaludek, ale ještě přepojujeme tenké střevo. Část vyřazujeme z procesu vstřebávání,“ přiblížil chirurg Martin Hrubý z turnovské Panochovy nemocnice. Navíc lékaři dokážou potlačit i další potíže, které pacienta začaly s přibývajícími kily trápit. „V rámci komplexní léčby obezity máme možnost chirurgicky ovlivnit obezitu jako takovou i přidružené choroby,“ ujistil Mojmír Kasalický z Ústřední vojenské nemocnice.

Podle lékařů by ale bylo nejlepší, kdyby obézních lidí tak rychle nepřibývalo. „Je skvělé, že máme chirurgii, která to dokáže vyléčit, ale důležitá je prevence,“ zdůraznil Martin Haluzík z Centra diabetologie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Vývoj je ale opačný.Nejenže je v české společnosti stále větší podíl lidí, kteří obezitou trpí, ale navíc postihuje stále častěji i mladé lidi. 

V celé české populaci je obézních 20 procent mužů a 18 procent žen a podíl roste. Totéž platí o lidech s nadváhou. Ta se týká téměř poloviny mužů a třetiny žen.

Podíl obézních lidí v ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ
Obezita u dospělých
Zdroj: ČT24