Senioři se radují, vláda jim slibuje lepší valorizaci důchodů

Praha - Vláda seniorům slibuje, že valorizace důchodů bude probíhat stejným způsobem jako před zásahem kabinetu Petra Nečase. Uvedla to ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová. Tehdy byly důchody valorizovány o celou výši inflace a třetinu růstu reálných mezd. Premiér Bohuslav Sobotka se dnes kvůli tomu sešel s předsedou Rady seniorů Zdeňkem Pernesem. Oba se předběžně dohodli na vyšší valorizaci důchodů od roku 2015 - a to minimálně o výši inflace. Kvůli tomu bude nutné připravit nový zákon. Nejen valorizace důchodů by měla být součástí programového prohlášení, které schvalují ministři na dnešním večerním jednání vlády.

„Vláda slíbila, že valorizace bude tak, jak byla před zásahem Nečasovy vlády,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová. Od roku 2013 se důchody zvyšují o třetinu růstu reálných mezd a o třetinu růstu cen. Do té doby byly valorizovány o celou výši inflace a třetinu růstu reálných mezd. „Důchody budou od ledna 2015 opět zvyšovány o 100 procent nárůstu spotřebitelských cen a o jednu třetinu nárůstu reálné mzdy,“ konstatovala Marksová-Tominová. 

Otázkou jednání zůstává, zda důchodcům budou vynahrazeny i předchozí roky. Pokud by se valorizovalo od roku 2015 bez předchozí kompenzace, důchody by v průměru vzrostly o 270 korun, což by státní pokladnu stálo o pět miliard navíc. Pernes navíc na schůzku se Sobotkou přinesl i další požadavky, mimo jiné vrácení zrušených slev na dani pracujícím důchodcům.

Nečasova vláda nižší valorizaci prosadila jako součást úsporných opatření ke snížení schodků státních rozpočtů v roce 2012. Kabinet tak počítal s tím, že by v rozpočtu mohl do roku 2015 ušetřit celkem 47,7 miliardy korun.

„Je předběžně přislíbeno, že ty dva špatné roky byly akceptovány v řádné valorizaci penzí od 1. 1. 2015,“ potvrdil Pernes. Aby mohlo dojít k valorizaci důchodů, bude ale zapotřebí změnit zákon. „Požádal jsem ministryni (práce a sociálních věcí), aby předložila novelu zákona, která umožní vládě valorizovat důchody minimálně podle vývoje inflace,“ dodal Sobotka. Vláda tak bude moci reagovat ve formulování výše valorizace na vývoj životních nákladů seniorů.

V rozpočtu bude třeba hledat miliardy

Senioři prý podle Sobotky byli velmi postiženi reformami Nečasovy a Topolánkovy vlády. „Kvůli seniorům se vláda rozhodla nezavádět poplatky, které se vybíraly v nemocnicích,“ dodal. Rád by prý vrátil slevu pro pracující důchodce od příštího roku. „Hodně na politiku minulých vlád doplatili. Cílem vlády nové je zlepšit jejich sociální postavení,“ uvedl Sobotka.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však tvrdí, že buď bude vláda plnit svůj program, ovšem na úkor vyššího zadlužení, nebo se bude chovat rozpočtově odpovědně. Premiér Sobotka nastínil, kde chce vláda na vyšší důchody vzít: prosadí prý nová opatření proti daňovým únikům, a pokud by i ta nestačila, tak bude koalice jednat o vyšším zdanění právnických osob.  

Sobotkova vláda plánuje vyšší důchody (zdroj: ČT24)