Zemřel popularizátor kosmonautiky Pavel Toufar. Věnoval se i vesmírnému programu Apollo

Pavel Toufar v pořadu Hyde Park Civilizace (zdroj: ČT24)

Ve věku 70 let zemřel ve středu po těžké nemoci propagátor kosmonautiky, spisovatel a novinář Pavel Toufar. Zprávu přinesl server Aktuálně.cz. Toufar působil také jako aktivní účastník experimentů spjatých s kosmickým výzkumem.

Toufar se věnoval především literatuře faktu, napsal i několik prací science-fiction a několik desítek populárně-naučných prací. V roce 1997 obdržel literární Cenu Egona Erwina Kische za knihu Smrt číhá mezi hvězdami.

Toufar podle serveru v roce 1969 napsal například největší počet článků v různých československých časopisech, v nichž popularizoval americký vesmírný program Apollo a hlavně historický let sondy Apollo 11 k Měsíci.

Komentáře i experimenty

V sedmdesátých letech se stal jako mladý právník a publicista členem Mezinárodního institutu kosmického práva (IISL) při Mezinárodní astronautické federaci.

Pavel Toufar v pořadu Vědecké interview (zdroj: ČT24)

Od poloviny osmdesátých let spolupracoval s Československou, později Českou televizí na popularizaci a komentování řady kosmonautických událostí. Byl také šéfredaktorem týdeníku Signál, pracoval ve vydavatelství Ringier či v nakladatelství Integra.

Toufar působil jako aktivní účastník některých experimentů spjatých s kosmickým výzkumem, například zkoumání sociální izolace a senzorické deprivace skupiny výzkumníků. 

Od roku 2008 se aktivně podílel na podpoře české vědecké účasti v mezinárodním experimentu Mars 500, který měl připravit posádku na dlouhý let k rudé planetě.

Pavel Toufar v pořadu Všechnopárty (2011) (zdroj: ČT24)