Historie i současnost. V Mošnově začaly Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR

Na víkendové Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR, které začaly na letišti v Mošnově nedaleko Ostravy, přijelo v sobotu 95 tisíc lidí. Sledovali akční ukázky na zemi i dynamické kousky letadel ve vzduchu. K nejatraktivnějším patřil slavnostní průlet mapující vývoj československých a českých vzdušných sil za posledních 100 let.

V okolí letiště se od rána tvořily kolony, lidé v nich čekaly i více než dvě hodiny. Operátor speciální policejní linky Michal Tichý řekl agentuře ČTK, že kolony se tvořily na příjezdových silnicích ze všech stran. Byly dlouhé kolem čtyř pěti kilometrů a hýbaly se velmi pomalu.

Akce se letos účastní dvacet zemí, o tři více než loni. Poprvé je mezi nimi Chorvatsko. 

Dny NATO 2018 - speciální vysílání (zdroj: ČT Ostrava)
Dny NATO 2018 – druhá část speciálního vysílání (zdroj: ČT Ostrava)

Program na letišti začal po deváté hodině. Mezi lidmi vyhrávala do pochodu dechová hudba Vzdušných sil Armády Spojených států amerických v Evropě. Na nebi už lidé viděli řadu dynamických ukázek, například letouny F-16 Fighting Falcon nebo Eurofighter Typhoon. Na zemi pak mohli sledovat společnou ukázku českých, amerických a německých pozemních sil nebo třeba zásah celníků proti nebezpečným pachatelům. 

  • Již pátým rokem informuje zájemce o aktuálním dění na Dnech NATO v Ostravě a Dnech Vzdušných sil AČR mobilní aplikace pro chytré telefony. Nabízí program dynamických ukázek, včetně příletů a odletů. Aplikace Dnů NATO je dostupná pro zařízení s operačním systémem Google Android a Apple iOS. Zároveň poskytne informace o dopravě na místo i z místa akce, plánek areálu i další funkce.
  • Program akce na sobotu 15. 9. a neděli 16. 9. je rovněž k nalezení na webových stránkách Dnů NATO

Po jedenácté pak nad letištěm proletěly historické i současné letouny československé či české armády. Historická i nejmodernější technika současně je na akci k vidění mimořádně, protože je letošní ročník věnovaný 100 letům od vzniku Československa. Na závěr vytvořil vrtulník na nebi trikoloru.  

Události: Co nabídla první část Dnů NATO v Mošnově (zdroj: ČT24)

Lidé mohou opět vidět strategický bombardér B-52 Statofortress nebo tankovací letoun KC-135 Stratotanker. Premiéru má americký víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom.

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Představují se na nich vojenské, bezpečnostní i záchranářské složky v dynamických i statických ukázkách. Dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi bude letos přes šedesát. Vstup na akci je zdarma. 

Speciální partnerskou zemí akce jsou v tomto roce Spojené státy americké, které letos poprvé předvádějí i pozemní obrněnou techniku.