Přípravy na Dny NATO vrcholí. Kromě B-52 se v Mošnově proletí i historické letouny

Přípravy na Dny NATO (zdroj: ČT24)

Jedním z vrcholů Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil Armády ČR, které se konají o nadcházejícím víkendu v Mošnově na Novojičínsku, bude slavnostní průlet mapující vývoj československých a českých vzdušných sil za posledních 100 let. Po oba dny se na mošnovském letišti představí přes dvě desítky současných i historických strojů, což je v novodobé historii Česka výjimečná událost.

Dnů NATO se letos zúčastní na 20 zemí, o tři více než loni. Poprvé mezi nimi bude Chorvatsko. Speciální partnerskou zemí jsou Spojené státy americké, které se jí účastní pravidelně. „Ubytováváme přes tisíc účastníků, což jsme na kapacitních hranicích Ostravy,“ uvedl předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Na závěr na obloze vytvoří vrtulníky trikoloru. „Máme pro průlet potvrzenou účast 22 letounů 16 typů,“ doplnil Pavlačík.

  • Již pátým rokem informuje zájemce o aktuálním dění na Dnech NATO v Ostravě a Dnech Vzdušných sil AČR mobilní aplikace pro chytré telefony. Nabízí program dynamických ukázek, včetně příletů a odletů. Aplikace Dnů NATO je dostupná pro zařízení s operačním systémem Google Android a Apple iOS. Zároveň poskytne informace o dopravě na místo i z místa akce, plánek areálu i další funkce.
  • Program akce na sobotu 15. 9. a neděli 16. 9. je rovněž k nalezení na webových stránkách Dnů NATO

České i spojenecké letectvo v akci, ukázky bojů, novinky i nejlepší piloti. Sledujte vše živě z Letiště Leoše Janáčka v Mošnově na České televizi . Přenos začíná v sobotu 15. 9. od 12:30 na kanálu ČT24. 

Letošní Dny NATO, které se uskuteční 15. a 16. září, budou celé věnovány připomenutí 100 let vzniku Československa.

Historická stránka se tady nikdy v této široké podobě neprezentovala. Budeme mít techniku od legionářského období, přes 30. léta a druhou světovou válku i poválečné období až po tu nejmodernější, kterou budou prezentovat zejména zahraniční účastníci.
Zbyněk Pavlačík
předseda pořádající organizace Jagello 2000
Orientační plán pro akci Dny NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil Armády České republiky
Zdroj: Jagello 2000

Průlet vzdušných sil podbarví reprodukované tóny Smetanovy Vltavy. Na akci ji původně měla hrát naživo filharmonie, při technických zkouškách se ale zjistilo, že by se nedala garantovat dostatečná kvalita zvuku.

„Je pěkné, že připomeneme, čím letectvo prošlo za těch 100 let. Sice tady nebudou úplně první letouny z roku 1918, přesto je úžasné, že se dala dohromady historická technika a jsme schopni zařadit do jednoho průletu jak historické, tak současné letouny,“ řekl velitel Vzdušných sil Armády ČR Petr Hromek.

Letouny se slétají do Ostravy, piloti nacvičují sestavy (zdroj: ČT24)

Pomalu letící průzkumný letoun Bronco pak shodí do okolí areálu každý den 200 tisíc vlčích máků. Na obloze by měly vytvořit malý mrak, a symbolicky tak připomenout všechny padlé vojáky od vzniku republiky až po dnešek. Podobný pietní akt se podle Pavlačíka v Evropě konal zatím jen jednou, loni ve Francii.

USA přivezou pozemní techniku

Lidé v Mošnově opět uvidí strategický bombardér B-52 Statofortress a tankovací letoun KC-135 Stratotanker. B-52 přistál v Mošnově již ve čtvrtek

Na ostravském letišti v Mošnově přistál legendární americký bombardér B-52 (zdroj: ČT24)
Letoun B-52
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

Premiéru bude mít americký víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom nebo dvě akrobatické letecké skupiny: chorvatská Křídla bouře vystupující na turbovrtulových letounech PC-9M a polské Červeno-bílé jiskry na strojích TS-11 Iskra. Novinky předvede i švédská historická letka, například poprvé ve střední Evropě se ukáže Saab J32 Lansen.

Počet policistů roste, čekají se dopravní komplikace

Na Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR bude každý den dohlížet zhruba 300 policistů. Bude jich více než loni. Policie také jako každoročně zřídí speciální informační linku, řekl ředitel moravskoslezské krajské policie Tomáš Kužel.

Na akci, která je největší svého druhu ve střední Evropě, opět pojedou desetitisíce lidí, a tak se zejména v okolí letiště dají očekávat dopravní komplikace. Policie doporučuje zejména lidem, kteří budou z letiště odlétat, aby se do Mošnova vydali s větším předstihem. 

Doprava na letiště během Dnů NATO je podle Kužela vždycky složitá, protože propustnost okolních silnic je omezená. Letos navíc bude odlétat z Mošnova více charterových letů než loni. Jaká bude aktuální dopravní situace a kudy se lidé nejlépe na letiště dostanou, policisté poradí na telefonní lince 596 110 927. Lidé mohou na akci vyrazit také vlakem, kyvadlovými autobusy nebo na kole, v místě budou bezplatné úschovny.

  • Pro příjezd autem na Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil AČR mohou návštěvníci sledovat mimořádné dopravní značení s logem Dny NATO, využívat mají následujících tras:
  • - D1 EXIT 336 Studénka - 464 směr Mošnov
    - I/48 Frýdek-Místek - pokračovat po I/48 směr Příbor - odbočit na I/58 směr Mošnov
    - I/58 Ostrava - rovně na I/58 směr Mošnov
  • Zaparkovat lze na centrálním parkovišti v areálu Letiště Leoše Janáčka Ostrava, které bude otevřeno 15. a 16. září 2018 od 6:30 do 18:00. Vjezd na parkoviště se nachází na souřadnicích: 49°42'16.880„ N 18°7'53.993“ E. Ceny parkování za motocykl a osobní automobil činí 100, resp. 200 korun.  
  • Pro dopravu na letiště lze využít také místní zpoplatněné autobusové spoje (viz podrobné informace ke spojům) zajišťované firmou Arriva Morava, které jedou z lokalit nedaleko Mošnova:
  • Ostrava - Letiště Mošnov (speciální autobusová linka 910139)
    Studénka - Albrechtičky (speciální autobusová linka 910138)
    Nový Jičín - Letiště Mošnov (posilový spoj)
  • O dalších možnostech dopravy a aktuální dopravní situaci se mohou zájemci informovat na internetových stránkách dopravniinfo.cz a na zvláštní lince dopravní policie +420 596 110 927, která bude v provozu 15. - 16. 9. 2018 v 7.00 - 18.00 hodin.

Trasy a směry pro příjezd autem na Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil AČR

Příjezd na Dny NATO
Zdroj: Jagello 2000

Dráhy posílí spoje

České dráhy v rámci akce rovněž výrazně posílí stávající spoje do stanic Studénka a Mošnov, Ostrava Airport, vypraví i mimořádné vlaky. V železniční stanici Studénka pak výjimečně zastavuje i SuperCity, které jí jinak běžně projíždí. 

Návštěvníci, kteří se rozhodnou využít vlakovou dopravu, mohou nastoupit do zvlášť vypravovaných vlaků označených „Dny NATO“ z Prahy, Brna a Olomouce do železniční stanice Mošnov, Ostrava Airport. Pro tyto speciální vlaky doporučují organizátoři Dnů NATO zakoupit místenku v předstihu, vlak railjet 1533 z Prahy je totiž povinně místenkový.

„Ze stanice Mošnov, Ostrava Airport následuje ještě 3 kilometry dlouhá pěší trasa do areálu konání akce. Doporučujeme na zpáteční spoj vyrazit s dostatečným předstihem,“ upozornili pořadatelé akce.

Na Dny NATO vlakem
Zdroj: Jagello 2000

Dopravní situaci by mohla zkomplikovat i oprava mostu v nedaleké Staré Vsi nad Ondřejnicí, kde je nyní doprava v úseku silnice I/58 svedena do jednoho pruhu a řízena kyvadlově semafory. Tato oprava by ale měla skončit. „Komunikujeme s dopravními inženýry, komunikujeme i se zástupci firmy, která rekonstruuje most, a pevně věříme, že příští pátek, to znamená ještě před Dny NATO, bude komplikace odstraněna,“ řekl policejní ředitel.

Připomněl také, že v Česku stále platí první stupeň nebezpečí terorismu. „Oproti loňskému roku byla ještě zdokonalena bezpečnostní studie,“ řekl Kužel. Návštěvníci Dnů NATO musí stejně jako loni počítat s bezpečnostními prohlídkami. Na akci platí zákaz vnášení zbraní včetně nožů a také předmětů, které by zbraně mohly připomínat.

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Představují se na nich vojenské, bezpečnostní i záchranářské složky v dynamických i statických ukázkách. Dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi bude letos přes 60. Vstup na akci je zdarma. Loni ji i ve špatném počasí navštívilo 90 tisíc lidí, při pěkném počasí už bylo návštěvníků i přes 200 tisíc.