Obří B-52 se snesl na Dny NATO. Pořadatelé připomenou i stoleté výročí Československa

Na ostravském letišti v Mošnově přistál legendární americký bombardér B-52 (zdroj: ČT24)

Na letiště v Ostravě ve čtvrtek přiletěl americký bombardér B-52 – jedna z největších atrakcí dnů NATO, které se uskuteční o nadcházejícím víkendu. Partnerskou zemí letošního ročníku jsou přitom právě Spojené státy americké. V rámci akce pořadatelé připomenou také stoleté výročí Československa.

Bombardér, jehož bojový dolet je okolo 14 000 kilometrů bez tankování paliva, může nést až 32 tun zbraní a munice. Na Dny NATO létá pravidelně od roku 2010. Na první let se B-52 vydal v dubnu 1952. Americká armáda ho začala využívat v roce 1955.

Letoun B-52
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

Premiéru naopak na akci bude mít americký víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom nebo dvě akrobatické letecké skupiny: chorvatská Křídla bouře vystupující na turbovrtulových letounech PC-9M a polské Červeno-bílé jiskry na strojích TS-11 Iskra. Novinky předvede i Švédská historická letka, například poprvé ve střední Evropě Saab J32 Lansen.

Největší evropská akce svého druhu

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Představují se na nich vojenské, bezpečnostní i záchranářské složky v dynamických i statických ukázkách. Dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi bude letos přes 60. Vstup na akci je zdarma. Loni ji i ve špatném počasí navštívilo 90 000 lidí, při pěkném počasí už bylo návštěvníků i přes 200 000.

Letošní Dny NATO, které se v Mošnově na Novojičínsku uskuteční 15. a 16. září, budou celé věnovány připomenutí 100 let vzniku Československa. To bude spočívat i v mimořádném spojení historické a nejmodernější techniky.

Jedním z vrcholů Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil Armády ČR bude slavnostní průlet mapující vývoj československých a českých vzdušných sil za posledních 100 let. Po oba dny se při něm na mošnovském letišti představí přes 20 dnešních i historických strojů, což je v novodobé historii Česka výjimečná událost. Na závěr na obloze vytvoří vrtulníky trikoloru, řekl předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

„Historická stránka se tady nikdy v této široké podobě neprezentovala. Budeme mít techniku od legionářského období, přes 30. léta a druhou světovou válku i poválečné období až po tu nejmodernější, kterou budou prezentovat zejména zahraniční účastníci,“ řekl Pavlačík. „V tuto chvíli máme pro průlet potvrzenou účast 22 letounů 16 typů,“ doplnil.