Policie prověřuje exministryni Valachovou kvůli mimořádné dotaci pro olympioniky

Kateřina Valachová si za mimořádnou dotací pro ČOV stojí (zdroj: ČT24)

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) ve čtvrtek odmítla jakékoliv pochybení při udělení mimořádné dotace pro Český olympijský výbor v roce 2017. V souvislosti s touto dotací podala severočeská pobočka České unie sportu (ČUS) trestní oznámení. Policie proto požádala Valachovou o podání vysvětlení. Valachová tvrdí, že bez mimořádné dotace 76 milionů korun by měli olympionici problém vůbec odcestovat na letošní olympiádu do Koreje.

Český olympijský výbor dostal v roce 2017 mimořádnou dotaci jako jediný ze sportovních svazů, i když se po pozastavení dotací většina svazů ocitla ve finanční tísni. Podle Valachové byla ale právě u olympioniků situace nejkritičtější.

„Tehdy jsem jako ministryně velmi přemýšlela nad tím, do jaké míry mohu využít principu mimořádných dotací. Myslím, že jsem se rozhodla správně. Hrozilo nebezpečí z prodlení, olympiádu neposunete.“

Zástupce severočeské unie sportu ovšem mimořádnou dotaci kritizuje: „Pokud sportovci v klubech čekali na dotaci od ledna až do října, a někteří nedostali ani do října, tak olympijský výbor dostal tu dotaci podle našich informací za deset dní, což je nepochopitelné,“ uvedl zástupce ústeckého krajského sdružení ČUS Zdeněk Kubec. Právě tato organizace podala trestní oznámení.

Vyplácení peněz pro sportovní organizace totiž ministryně Valachová zastavila poté, co na ministerstvu školství zasahovala policie kvůli podezření na ovlivňování dotací a tehdejší náměstkyně pro sport Simona Kratochvílová skončila ve vazbě.

„Desítky milionů korun šly mimo jakékoli dotační programy do ČOV v době, kdy sportovní svazy, kluby a tělovýchovné jednoty neměly peníze,“ dodal místopředseda ČUS Marek Hájek.

Šéf olympijského výboru: Bez dotace bychom na Hry vůbec neodletěli

O mimořádné dotaci pro olympijský výbor rozhodla Valachová těsně před tím, než podala demisi. „Hrozilo, že příprava olympioniků neproběhne tak, jak má, a bude ohrožena naše účast na olympiádě. Udělala bych to znovu. Mám absolutní jistotu, že tento postup byl správný,“ prohlásila ve čtvrtek. Dotaci definitivně schvaloval až nástupce Valachové na ministerstvu Stanislav Štech.

Bývalou ministryni podpořil i šéf olympijského výboru Jiří Kejval: „Pokud bychom v roce 2017 tu částku mimo program I nedostali, český tým by na zimní olympijské hry do korejského Pchjongčchangu nejspíš ani neodjel. Každopádně bychom měli obrovské problémy.“

Olympijský výbor poukazuje i na to, že letos už obdobnou částku dostal znovu z programu I. „Suma v roce 2017 tedy nebyla nad rámec dlouhodobých každoročních dotací, jednalo se pouze o chybný úřednický proces,“ dodal Kejval.

V kauze ovlivňování sportovních dotací Valachová nadále figuruje jako svědek. Útoky na svou osobu považuje za taktiku obviněných, která má zpochybnit její důvěryhodnost v roli svědka. Mezi obviněnými jsou totiž i samotná ČUS a lidé z jejího vedení. Před několika dny na policii vypovídal i předseda unie sportu Miroslav Jansta, který je rovněž mezi obviněnými. Vedle něj v kauze figuruje i bývalý šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta.