Pelta a Jansta si stěžují na obstavení majetku. Exšéf fotbalu ale stihl skoro vše převést na manželku

Události: Pelta a Jansta si stěžují na obstavení majetku (zdroj: ČT24)

Státní zástupce zajistil lidem obviněným v kauze dotačních podvodů ve sportu majetek za desítky milionů korun. Někdejší šéf českého fotbalu Miroslav Pelta i vlivný právník a předseda České unie sportu Miroslav Jansta se pokoušejí obstavení nemovitostí zvrátit a stěžují si u pražského vrchního soudu.

Miroslavu Peltovi hrozí peněžitý trest až 36 milionů korun. Žalobce mu proto nechal obstavit dva domy. „Pan Pelta z toho samozřejmě není nadšen a podal proti tomu stížnost,“ potvrzuje jeho advokát Bronislav Šerák. Pelta přitom nedávno převedl jedenáct nemovitostí ze společného vlastnictví na manželku.

Policie zajistila majetek i dalším obviněným. Třeba šéfovi České unie sportu Miroslavu Janstovi dům a pozemky na Nymbursku. Jejich hodnotu vyšetřovatelé odhadli na více než dva miliony korun. Majetek zajistili i sekretáři unie Janu Boháčovi.

„Rozhodnutí je v absolutním rozporu s důkazní realitou, která v této věci je,“ míní Janstův advokát Josef Monsport. Obvinění teď chtějí zablokování nemovitostí zvrátit.

„Zrušení budeme samozřejmě navrhovat,“ uvádí Šerák. „Důkazy, které vyplouvají na povrch, dokazují, že doktor Jansta chtěl pouze zabránit škodám, které hrozily z jednání úředníků ministerstva školství,“ tvrdí Monsport. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Byt, kde se rozdělovaly dotace, detektivové odposlouchávali

„Trestní řízení je již v pokročilé fázi, ve které je třeba vytvořit podmínky pro to, aby obviněným v dalším řízení mohla být uložena majetková sankce, která u takto závažné trestné činnosti přichází v úvahu,“ zdůvodnil žalobce zajištění majetku. 

Dotace se podle policie nezákonně dělily v pronajatém bytě, který detektivové odposlouchávali. Tam je údajně řešil Pelta s tehdejší náměstkyní ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) Simonou Kratochvílovou. Po sérii výslechů svědků vyšetřovatelé v těchto týdnech zvali k vyjádření jednotlivé obviněné.