Klaus: Současná hysterie kolem Ruska souvisí se srpnem 1968, srovnání se SSSR je ale falešné

Bývalý prezident Václav Klaus hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Srovnávat současné Rusko se zemí, která do Československa v srpnu 1968 poslala tanky, je podle bývalého prezidenta Václava Klause povrchní a falešné. Řekl to v Interview ČT24. Nynější postoje Čechů k Rusku označuje za hysterii. Ta podle něj souvisí právě s okupací, která na 21 let zmařila jakékoli větší reformní snahy.

Podle Klause nejsou události roku 1968 jen kapitolou v dějepisu, ale dosud mají vliv na názory a postoje Čechů. „V mnohém nám to dalo obrovskou zkušenost, kdy jsme jako celý národ něco významného pochopili. Pochopili dobře, nebo špatně. A působí to i na náš dnešek,“ míní.

„Jistá hysterie, která je vedena proti dnešnímu Rusku, samozřejmě souvisí s 21. srpnem 1968. A můj permanentní pokus říkat, že to bylo trošku něco jiného a že to byl komunistický Sovětský svaz, a ne dnešní Rusko, málokdo chce vzít na vědomí,“ podotýká Klaus.

„Pořád se někteří významní hrdinští jedinci, kteří kdovíco dělali v roce 1968, tak významně angažují ve své protiruské kampani, že se tomu musím usmívat,“ dodává. Srovnávání tehdejšího Sovětského svazu a nynějšího Putinova Ruska označuje za povrchní a falešné.

Rusko během komunismu ztratilo tisíckrát víc než my

Podle Klause zničila okupace u mnoha lidí schopnost dívat se i po čtvrt století po pádu komunismu na Rusko neutrálníma očima. „Považuji za ztriviálnění démonizovat Rusko. Rusko prožilo děsivých 70 let komunismu, při kterém ztratilo tisíckrát víc než my, protrpělo si to. Ta země je něco naprosto neuvěřitelného, což se s námi nedá vůbec srovnávat,“ zdůrazňuje exprezident.

„Rusko dostalo šanci na počátku 90. let se vyvíjet směrem k normálnosti. Jistou dobu se zdálo, že vývoj je směrem jasným a jednoznačným, ale má to své zádrhele. Samozřejmě že to, co se tam děje, není to, co bychom chtěli mít tady v ČR nebo co by chtěl kdokoli na sever nebo na jih od nás,“ říká Klaus. Rusko podle něj „demokratickou zemí našeho typu nepochybně není“, přesto je „nekonečně rozdílné“ od doby Lenina, Stalina nebo Brežněva.

„Velká země ohrožuje vždycky. Malé Lucembursko mě neohrožuje,“ odpověděl bývalý prezident na otázku, zda i dnešní Rusko ohrožuje jiné státy. „Rusko je expanzivní stát, který vždycky byl velmocí a taky se tak každý slon v porcelánu chová, jak se nemůže nechovat. Rusko určitě žádná holubičí povaha není. Ale zase vyvolávat nové studené války, jak se o to pořád někdo pokouší, je dětinská politika,“ domnívá se Klaus.

Celý rozhovor Daniela Takáče s exprezidentem Václavem Klausem ve videu.