Přibývá letních angín a nachlazení. Na vině je často klimatizace

Ordinace lékařů a ambulance se během současné vlny veder plní lidmi s angínou, bolestí v krku nebo nachlazením. Jedním z důvodů je prudká změna teploty při přechodu z horka do vychlazených místností. Řada lidí navíc podceňuje čistění klimatizace. V té se můžou hromadit prach, viry nebo například plísně. Nejohroženější jsou alergici, lidé s poruchami imunity a nemocemi dýchacích cest.

Nárůst počtu lidí s tzv. letní angínou v těchto dnech zaznamenala například praktická lékařka pro dospělé z Prahy Ivanka Adamcová. Denně ošetří několik pacientů s těmito obtížemi. „Letos toho máme víc než v minulých letech,“ řekla České televizi s tím, že nejčastěji do ordinace s angínou přicházejí mladí lidé.

Se zvýšeným počtem pacientů s angínou se setkává také praktický lékař Adam Mikulčák z Ostravy-Poruby. „Pokud se někdo vrací klimatizovaným autobusem z dovolené nebo pracuje ve vychlazeném supermarketu, šance, že takové obtíže dostane, je vysoká,“ uvedl. Takzvané letní angíny se podle něj od těch zimních příliš neliší a průběh mají velmi podobný.

To, že nemocných kvůli klimatizaci přibývá, České televizi potvrdila i Jana Uhrová z předsednictva Sdružení praktických lékařů. „Ohroženi jsou zejména pacienti s poruchami imunity, alergiemi, chorobami horních i dolních dýchacích cest,“ konstatovala.

Klimatizace jako semeniště bakterií a virů

Jednou z příčin jsou příliš prudké změny teploty při přechodu z horkého vzduchu venku do klimatizované místnosti. „Dalším důvodem je snížení vlhkosti vzduchu a hlavně nedostatečné čistění klimatizačního zařízení, ve kterém se může hromadit prach a množit různé mikroorganismy, bakterie, viry, plísně a podobně,“ vysvětlila Uhrová.

V ideálním případě by si lidé měli nechat vyčistit klimatizaci jednou za rok, radí odborníci. Zdaleka ne všichni to ale dodržují. „Polovina zákazníků si ji vyčistit nechá, druhá polovina ne,“ řekl České televizi jednatel společnosti ArtProfi Klimatizace Bronislav Křapa.

Podobnou zkušenost má i technik Martin Müller z firmy Acond Klimatizace. „U nás se to dělí na dvě skupiny. Na firmy, které si čistění většinou objednávají, a na domácnosti, které ne,“ uvedl.

Podle Uhrové se ale bez klimatizace během vlny extrémních veder neobejdeme. „Je ale nutno při ní dodržovat určité zásady,“ upozornila. Mezi ně patří kromě čistění klimatizačního zařízení také zvlhčování vzduchu v místnosti a nastavení klimatizace tak, aby teplota v místnosti nebyla o víc než 5 až 6 stupňů nižší než ta venkovní.

„V rámci prevence nejen angín, ale i dalších zdravotních problémů souvisejících se současným počasím lze doporučit omezení pobytu na slunci a v horku, fyzické námahy, ochlazování studenou vodou, dostatečné větrání a samozřejmě dostatek tekutin,“ doplnila Uhrová.