V horkém počasí pozor na ledvinovou koliku, varují lékaři

V horku pozor na ledvinovou koliku (zdroj: ČT24)

Nedostatek tekutin v horkém počasí může způsobit vážné zdravotní problémy. Například lůžková urologie v krajské nemocnici v Liberci je plně obsazená. Pacientů každoročně přibývá právě s nástupem vyšších teplot. Nejčastěji přicházejí se záněty močového měchýře, ledvin nebo kvůli močovým kamenům. Problémy jsou často spojeny s dehydratací. V teplém počasí se rychleji šíří také bakteriální infekce.

Při nedostatečném množství tekutin hrozí ledvinám vážné onemocnění. Ledvinový kámen může vzniknout překvapivě rychle. „Za pár dní dehydratace se může v ledvině utvořit kamínek, který, když se dá na cestu, tak strašně bolí,“ varuje primář urologie Jan Mečl. Ledvinová kolika podle primáře patří mezi vůbec nejhorší bolesti, jaké člověk může zažít.

Mnozí pacienti zpočátku často vůbec netuší, že jejich problémy souvisí s ledvinami nebo močovými cestami. Mezi příznaky může patřit horečka nebo bolesti boku. „Začalo mě bolet břicho na jedné straně, jako když tam něco řeže,“ popisuje pacient Jiří Čapek.

Zdravotní riziko: přesolená strava nebo mokré oblečení

„Pacienti přicházejí se stavy malátnosti, únavnosti, bolesti v bedrech. Lidé prostě nedodržují pitný režim,“ zdůrazňuje praktický lékař Libor Maryško. V urologické ambulanci liberecké nemocnice denně ošetří až 50 pacientů, pět z nich má akutní zánět. Mezi pacienty převládají muži. S močovými kameny sice pacient zůstává v nemocnici jenom pouhých pár dnů, pokud ale nezmění životosprávu, téměř s jistotou se problémy objeví znovu.

Mezi rizikové faktory patří nedostatek tekutin, přesolená strava nebo mokré oblečení, například studené plavky po koupání nebo propocené oděvy při cyklistice. Ledviny nadměrně zatěžuje také obezita.

Při problémech je vždy nutná návštěva lékaře. Samotné doplňky stravy dostupné volně v lékárně k léčbě nestačí.

V horkých dnech je především zapotřebí zvýšit příjem tekutin. Množství záleží na hmotnosti, věku a fyzické námaze, v průměru se doporučují asi dva litry denně. Vhodné jsou lehké minerálky nebo ovocný čaj nebo nealkoholické pivo. Vhodné je tekutiny střídat.

V horkém počasí nehrozí jen urologické problémy. Lékaři varují také před přehřátím nebo spálením kůže. Lidé by v poledních a odpoledních hodinách měli omezit tělesnou zátěž a neměli by chodit na přímé slunce. Měli by víc pít, hlavně neslazené nealkoholické nápoje bez kofeinu. Před sluncem by se měli chránit slunečními brýlemi, pokrývkami hlavy a měli by používat opalovací prostředky s vysokým ochranným faktorem.