Začíná Urologický týden. Pacientů s těmito potížemi v Česku přibývá

Události: Pacientů s urologickými problémy přibývá (zdroj: ČT24)

Pacientů v urologických ambulancích přibývá, častěji ovšem také přicházejí v pozdějších stádiích nemoci. Loni lékaři hospitalizovali a operovali jen kvůli ledvinovým kamenům na 20 tisíc lidí. Osvětu má nejenom v Česku, ale po celém světě zajistit tradiční Urologický týden (26.–30. září). Například Všeobecná fakultní nemocnice v Praze během něj nabídne preventivní vyšetření i osobní konzultace.

Podceňování urologických potíží může mít vážné důsledky. Kromě dobře léčitelných zánětů totiž může jít o závažná onemocnění, jako je nádor močového měchýře. Toto onemocnění ohrožuje muže i ženy a je spojené s kuřáctvím. „Kdo kouří, má dokonce 40krát větší riziko než ten, kdo nekouří,“ říká Tomáš Hanuš, přednosta Urologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Signálem pro vyhledání lékaře by měla být u obou pohlaví nejenom krev v moči. „Dalším příznakem mohou být bolesti v zádech, bolesti v podbřišku například spojené s kameny v močových cestách,“ uvedl Marek Babjuk, předseda České urologické společnosti ČLS JEP, přednosta Urologické kliniky 2. LF UK a FN Motol. Další varovné signály jsou i pálení či řezání při močení, častější močení nebo i únik moči.

Právě únik moči podle lékařů trápí každého desátého Čecha, na urologii zajde ale jen málokterý. Přitom většině pacientů můžou lékaři pomoci. Někdy stačí cvičení a změna životosprávy, jindy je nutná operace.

obrázek
Zdroj: ČT24

Za ledvinové kameny může například špatný pitný režim

Velké potíže mohou způsobit také ledvinové kameny. Člověk o nich přitom dlouho nemusí vědět. Pokud se ale dostanou do močových cest, mohou je ucpat a způsobit ledvinovou koliku. Jsou i případy, kdy lidé nemůžou kvůli bolesti ani chodit. Kameny můžou mít jenom několik milimetrů, někdy ale i centimetrů.

„Je to bolest vystřelující z ledviny přes břicho na vnitřní stranu stehna, do oblasti genitálu a bez jakékoliv úlevy. Říká se, že je to jedna z nejkrutějších bolestí, které můžete mít,“ popisuje Aleš Petřík z Urologického oddělení Nemocnice České Budějovice, Urologické kliniky 1. LF UK a VFN Praha.

Podle odhadů kameny trpí asi čtyři procenta Čechů. Častěji muži než ženy. Příčinou mohou být vrozená onemocnění ale i špatná životospráva. Třeba málo vlákniny a hodně uzenin a taky nedostatečný pitný režim. Člověk by měl vypít kolem dvou litrů tekutin denně, minimálně polovinu by měla tvořit voda.

Pitná voda
Zdroj: ČT24/celticwatersolutions.ie

Existují i jiná řešení než operace

„Rizikovou skupinou jsou řidiči kamionů, kteří proto, aby zvládli velké dálky bez jakéhokoliv zastavování, cíleně omezují příjem tekutin, aby nemuseli zastavovat kvůli močení,“ podotkl Petřík. S kameny se pojí celá řada mýtů, třeba to, že prevencí je pití piva. To urologové nedoporučují, naopak podle nich pivo jejich vznik spíš uspíší.

Zatímco dříve pacienty s kameny čekala operace, dnes už v řadě případů mohou lékaři pomoci i jinak. Třeba léky, které kámen vypudí nebo i rozpustí. Pokud na to nestačí, mohou lékaři kámen rozdrtit rázovou vlnou nebo ho odstranit přes měchýř a močovod. Nemocný ale musí zásadně změnit životní styl. Ledvinové kameny se mu totiž jinak vytvoří znovu.