Policie obvinila podnikatele Kočku z dalšího daňového úniku

Policie obvinila podnikatele Kočku z dalšího daňového úniku (zdroj: ČT24)

Pražský podnikatel Jan Kočka čelí obvinění z daňového úniku. Kromě něj detektivové obvinili dalších 24 lidí a čtyři firmy. Podle policie šlo o řetězec společností, který okrádal stát pomocí faktur za neexistující služby. Machinací se měla účastnit i Kočkova společnost Prostor. Škodu kriminalisté vyčíslili na více než sto třicet milionů korun.

Minulý týden rozjela policie velkou akci – v pondělí brzy ráno vyrazila na domovní prohlídky v kauze s krycím názvem Úklid. Nakonec jich udělala jedenáct a zadržela devětadvacet lidí. Druhý den jich obvinila pětadvacet, a to z krácení daní a praní špinavých peněz. Mezi nimi právě i pražského podnikatele Jana Kočku.

„Trestné činnosti se měli obvinění dopouštět prostřednictvím vytváření fiktivních obchodů za neexistující služby,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Podle policie šlo o celý systém. Tvrdí, že skupina založila dvacet tři firem. Část z nich přitom fakticky nepodnikala. Na jejich účty pak posílaly peníze firmy, které se zabývají úklidovými službami. „Z bankovních účtů byly finanční prostředky následně vybírány disponenty v hotovosti a předávány přes další prostředníky hlavním organizátorům,“ uvedl Ibehej.

Služby, za které firmy platily, však byly podle policie fiktivní. Kriminalisté tvrdí, že si takto firmy navyšovaly náklady a krátily daň z přidané hodnoty a také daň z příjmu právnické osoby. „… vykazovaly do daňových přiznání k předmětným daním neexistující zdanitelná plnění, čímž jednak umožnily snížení daňové povinnosti na dotčených daních u některých ze společností, a jednak umožňovaly vyvedení finančních prostředků za toto předstírané plnění z předmětných společností,“ uvádí policie v dokumentu, do nějž ČT nahlédla.

Fiktivní služby za téměř půl miliardy

Kočka pak měl podle detektivů do účetnictví své firmy zařazovat fiktivní faktury. „Jan Kočka (…) jako statutární zástupce společnosti Prostor (…) nechal zaúčtovat faktury za fiktivní služby ve výši 406 milionů korun…,“ stojí v policejním dokumentu, který má ČT k dispozici.

ČT se opakovaně snažila získat jeho vyjádření. „Pan Kočka tady není,“ uvedla žena z firmy Prostor. A vyjádřit se odmítl i jeho advokát Vlastimil Rampula. „Nebudu to nijak komentovat,“ uvedl.

Celkem zajistila policie majetek za 95 milionů korun. Mezi ním i Kočkovy nemovitosti, kde firma Prostor sídlí.

Z menšího daňového úniku už policie Kočku obvinila loni. „Za mě za osobu vám řeknu, že s obviněním nesouhlasím,“ uvedl již dříve Kočka. Současná akce podle detektivů na loňskou razii navazuje.