Paroubek neuspěl. Předsednictvo ČSSD ho jako ostravského kandidáta do Senátu nechce

Bývalý sociálnědemokratický premiér Jiří Paroubek nebude moct jako nezávislý kandidát usilovat o vstup do Senátu v Ostravě s podporou sociální demokracie. Rozhodlo o tom v pátek předsednictvo ČSSD. Nominaci přitom doporučil členům předseda strany Jan Hamáček, kterýse s Paroubkem sešel minulý týden.

S Paroubkem jako kandidátem v podzimních volbách do horní komory přišla ostravská ČSSD. Mohl kandidovat ve volebním obvodě 71 Ostrava-město. V květnu uvedl, že na podzim zváží případný vstup do ČSSD. Jako hlavní téma vnímá v Ostravě bytovou problematiku a nedostatek sociálních bytů. Zaměřit se chtěl také na ochranu životního prostředí a dopravní infrastrukturu.

Předsednictvo sociální demokracie však bylo proti, i přes doporučení předsedy ČSSD Hamáčka podporu Paroubkovi neschválilo. „Budu navrhovat předsednictvu, abychom schválili jeho kandidaturu jako nezávislého s podporou sociální demokracie,“ uvedl už dříve Hamáček. Podle jeho názoru by měl expremiér na Ostravsku silnou podporu a voličům má prý co nabídnout.

Paroubek se s Lidovým domem nerozešel v dobrém

Paroubek se nerozešel se sociální demokracií zrovna v dobrém, v roce 2011 založil konkurenční stranu Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21), která ovšem ve volbách propadla. V čele tohoto uskupení skončil v roce 2014 a z politiky zcela odešel.

Tehdy se rozhodl věnovat rodině, podnikání, akademické činnosti a veřejně prospěšným činnostem. Nyní pětašedesátiletý Paroubek vstoupil do obnovené ČSSD v roce 1989. Hned zamířil do jejího vedení, stal se ústředním tajemníkem a v roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu proti Miloši Zemanovi. Do nejvyšší politiky naplno vstoupil v dubnu 2005, kdy se stal premiérem i předsedou strany. Sociální demokraty vedl v letech 2006 až 2010, kdy přes vítězství ve sněmovních volbách nedokázal znovu vládu sestavit.  

Po několika letech ovšem touží po návratu do ČSSD, podle svého dřívějšího vyjádření chce na podzim zvážit případný vstup do strany. O ten se pokoušel už loni, samotná ČSSD ale byla proti, obvodní výkonný výbor na Praze 5 to zamítl.