Paroubek ke své kandidatuře do Senátu: „Hamáček je slušný, pro Chovance a Sobotku mám jen slova opovržení“

Událost, komentáře s Jiřím Paroubkem (zdroj: ČT24)

Bývalý premiér Jiří Paroubek se chce vrátit do vysoké politiky. S předsedou ČSSD Janem Hamáčkem už jednal o své kandidatuře v podzimních volbách do Senátu. Podle svých slov to cítí jako povinnost vzhledem k sedmiprocentnímu výsledku strany při volbách do sněmovny. Navíc se obměnilo i vedení strany – k Hamáčkovi má Paroubek výrazně blíž: „Jan Hamáček je lidsky úplně jiný charakter, než byli Chovanec či Sobotka – pro tyto lidi mám jenom opovržení,“ prohlásil v Událostech, komentářích.

S nápadem na kandidaturu do podzimních senátních voleb přišla ostravská ČSSD. Paroubek by mohl kandidovat ve volebním obvodu 71 Ostrava-město. „Ozvala se mi ostravská ČSSD, nebylo to tak, že bych se snad nějak nabízel. Byl dokonce ještě jeden okres, se kterým jsem mluvil. Slovo dalo slovo, zajel jsem tam na konferenci a byl jsem zvolen,“ uvedl Paroubek k okolnostem své kandidatury.

Tu ale ještě bude muset potvrdit vedení strany, předseda ČSSD nicméně bude navrhovat předsednictvu, aby schválilo Paroubkovu kandidaturu jako nezávislého s podporou ČSSD.

„Myslím si, že mám co nabídnout – mám celoživotní zkušenost v oblasti bytové politiky, životního prostředí, v oblasti insolvenčních řízení. To jsou věci, kde mohu přicházet s legislativními iniciativami,“ prohlásil Paroubek, který byl i ministrem pro místní rozvoj.

Do ČSSD se chtěl vrátit už loni, když si podal přihlášku v Cerhenicích na Kolínsku. S jeho návratem souhlasil i krajský výkonný výbor pražské ČSSD, Paroubek nicméně potřeboval souhlas své bývalé organizace a obvodní výkonný výbor strany jeho návrat zablokoval, což Paroubek ostře kritizoval

Vnitrostranické referendum o vstupu do vlády je podle Paroubka chyba

Jiří Paroubek se stal premiérem v roce 2005, když vystřídal Stanislava Grosse. Stranu pak vedl do dvou sněmovních voleb, ani jednou už pak ale ČSSD do vlády nezamířila a Paroubek po volbách v roce 2010 rezignoval. „Mohl jsem zkusit sestavit vládu s Věcmi veřejnými, ale mně to bylo tak odporné, zejména lidé, kteří stáli za nimi – různí Hrdličkové a Janouškové – že jsem si to neuměl představit,“ tvrdí expředseda ČSSD.

Podle jeho slov pak lidé, kteří zůstali ve straně, dovedli sociální demokraty k sedmi procentům. „Teď potřebuje ČSSD slušné lidi a Jan Hamáček je slušný člověk,“ dodává Paroubek.

Podle něj je ovšem chyba, že o případném vstupu do vlády s hnutím ANO rozhodují všichni straníci ve vnitrostranickém referendu. „Zejména když se to táhne několik týdnů. Protože se ukazuje, jak je strana rozdělená, ale v otázce, která je normální – kdyby to proběhlo v jednom dni, tak by to nikoho nezarazilo,“ domnívá se Paroubek.

Lepší by podle jeho názoru bylo, kdyby o vstupu do vlády rozhodlo vedení strany. „Byla to samozřejmě chyba, ale bylo to nezbytné, protože to vedení strany teprve hledalo legitimitu uvnitř strany.“ 

Paroubek se nerozešel se sociální demokracií zrovna v dobrém, v roce 2011 založil konkurenční stranu Národní socialisté – levice 21. století (LEV 21), která ovšem ve volbách zcela propadla. V Událostech, komentářích to přirovnával k přestupu z Realu Madrid do Horních Kotěhůlek – tomu pak prý odpovídal i volební výsledek.

V čele Národních socialistů skončil Paroubek v roce 2014 a z politiky načas úplně odešel. Stránky bulváru pak plnil spíše jeho dramatický rozvod s manželkou Petrou a přetahovaná o dceru.