Paroubek: V ČSSD se bojí konkurence, proto mě nechtějí. Čeká je další debakl

90’ ČT24: Jiří Paroubek (zdroj: ČT24)

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek se do strany zatím nevrátí. Odmítl to výkonný výbor v Praze 5, jehož souhlas potřeboval. Paroubek rozhodnutí ostře kritizuje, podle něj se lidé v ČSSD bojí konkurence a o pomoc ve skutečnosti nestojí. Strana by se měla otevřít lidem, kteří její vedení nedávno opustili, jako je Jiří Zimola nebo Michal Hašek, řekl Jiří Paroubek v pořadu 90' ČT24.

Podle stanov ČSSD musí s návratem do strany souhlasit místní organizace, kde byl politik dříve členem. V Cerhenicích na Kolínsku, kde si Paroubek podal přihlášku, s jeho návratem souhlasili, stejně jako krajský výkonný výbor pražské ČSSD. Obvodní výkonný výbor strany  v Praze 5 ale Paroubkovo znovupřijetí nepodpořil.

S návratem bývalého předsedy do strany nesouhlasí ani mnozí vysoce postavení členové ČSSD. „Já bych mu určitě nechal nějakou delší lhůtu, aby projevil určitou pokoru a pracoval ve prospěch sociální demokracie jako nečlen. Musí si uvědomit, že to, co konal, není běžné konání člověka, který se chce hlásit, že chce sociální demokracii pomoct,“ řekl v Interview ČT24 předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Na reakci expředsedy se zeptal moderátor Tomáš Drahoňovský:

Pane Paroubku, stojí za to pracovat jako nečlen, zasloužit si opětovné přijetí?

To jsou všechno s odpuštěním kecy. Pánové se bojí konkurence, to je zřejmé. Jejich rozhodnutí bylo na politickou objednávku. Určitě bude příležitost, abych o tom v příštích dnech hovořil. A myslím, že by to chtělo serióznější přístup.

Pan Štěch zrovna není z těch lidí, kteří by měli hovořit o pokoře. On by měl především projevit velkou pokoru nad volebním výsledkem, nad tím fiaskem v dějinách sociální demokracie naprosto nevídaným, protože za to nese vysokou odpovědnost. On byl jeden z představitelů sobotkovské politiky, toho přístupu vlažného, v zásadě bezpohlavního, prostě politiky, která přinesla jenom debakl a z které je potřeba se teď vybabrat.

A to tak, že nebude opakována sobotkovská politika bez Sobotky. Ale všechno zatím k tomu směřuje. I tyhle zákulisní kroky a intriky některých lidí, kteří si myslí i přes ten debakl, ke kterému přispěli, že by měli být ve vedoucích funkcích ve straně. A já jim do toho systému prostě nezapadám.

  • 1996 - 26,44 % (Miloš Zeman)
  • 1998 - 32,31 % (Miloš Zeman)
  • 2002 - 30,20 % (Vladimír Špidla)
  • 2006 - 32,32 % (Jiří Paroubek)
  • 2010 - 22,08 % (Jiří Paroubek)
  • 2013 - 20,45 % (Bohuslav Sobotka)
  • 2017 - 7,27 % (Lubomír Zaorálek)
  • Zdroj: ČSÚ

Když se zkusíte vžít do hypotetické role předsedy organizace Prahy 5, tak nakolik vy osobně byste neměl problém přijímat personu, která odešla ze stranických řad, šest let existovala mimo ně, založila stranu podobného zaměření a kandidovala proti své mateřské straně?

Podívejte, já jsem jednak ve volbách do Poslanecké sněmovny nekandidoval, ta strana měla titěrný výsledek, ale tím nic neobhajuju. Jiná věc je, že teď jsou chlapci v situaci, kdy mnoho na výběr nemají.

A jen tak mimochodem, já jsem byl osm let předsedou pražské organizace sociální demokracie, z toho pět let jsem byl buď předsedou vlády nebo sociální demokracie, a musím říct, že ti chlapci ze 17 procent, které strana měla v komunálních volbách v roce 2010, to teď ve sněmovních volbách dostali pod 5 procent. Kdyby byly teď v Praze komunální volby, tak by se dostali na nějaká tři, čtyři procenta. To je podle mě debakl.

Ti lidé by měli chtít třeba pomoct radou nebo něčím jiným. A já bych se neofrňoval nad někým, kdo třeba odešel z nějakých důvodů – ty důvody byly vážné, já jsem nemohl uplatňovat politiku nebo program, za který jsem byl zvolen, to mně prostě Sobotkovo vedení neumožnilo. Dělali všechno, aby mě vyštípali. Je potřeba to otevřeně říct. Já jsem tyhle osobní věci příliš neventiloval, ale když bude potřeba, tak je ventilovat budu.

Ale nemá smysl si foukat na vlastní bebíčka, to je dávno pryč. Mě zajímá budoucnost. Mě nezajímá neschopnost lidí, kteří rozhodují o mém návratu v Praze 5, protože to jsou lidé, kteří úspěšní nebudou a za rok – pokud budou takhle pokračovat – skončí v komunálních volbách debaklem, stejně jako pražská organizace sociální demokracie. Musí udělat změnu – personální, programovou, přístupu k veřejnosti.

Součástí té personální změny má být Jiří Paroubek?

Proč by ne?

Jakým způsobem? Čtu to správně, že byste rád kandidoval do funkce, kde budete moci něco ovlivnit?

Pokud bude zájem, tak ano. Pokud nebude zájem a budou mně házet klacky pod nohy, jako to učinil neschopný pan Smetana (šéf ČSSD v Praze 5, pozn. red.) se svým týmem poněkud závislých lidí, tak se nedá nic dělat. Tak se třeba vzpamatují za rok po výsledku v komunálních volbách, který může být – a to varuju – ještě horší než tenhle.

Před rokem jsem říkal, že po třech volebních prohrách sociální demokracie dopadne ve čtvrtém volebním klání ještě hůře, tak se všichni chichotali – koho by měli lidé volit, když ne nás, jsme na 15 procentech, hahaha, budeme mít 20. Já jsem říkal – ne, vy směřujete k 10 procentům. A ten poslední týden, kdy ještě političtí soupeři přišli s lithiem, tak to bylo 7 procent.

Teď mluvit o pokoře? To by měl být pokorný hlavně pan Štěch, který je jeden z těch neschopných politiků sociální demokracie. A měl by otevřít dveře lidem, kteří jsou schopni něco udělat – těm Zimolům, Haškům, Tejcům, ale možná i Škromachům a dalším lidem. 

Celý rozhovor s bývalým předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem, kde komentoval  svou politickou minulost i současná povolební  vyjednávání, najdete na videu.