Hamáček doporučí kolegům v čele ČSSD, aby schválili Paroubkovu kandidaturu do Senátu

Předseda ČSSD Jan Hamáček stranickému předsednictvu navrhne, aby schválilo kandidaturu bývalého premiéra Jiřího Paroubka. Ten by se měl v podzimních volbách do Senátu ucházet o přízeň voličů v Ostravě jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD. Paroubek se chtěl už loni do sociální demokracie vrátit, obvodní výkonný výbor na Praze 5 byl ale proti. Jiří Paroubek bude hostem čtvrtečních Událostí, komentářů od 22:00 na ČT24.

Hamáček se ve čtvrtek s Paroubkem sešel: „Probírali jsme okolnosti jeho možné kandidatury. Každý kandidát musí být schválen předsednictvem strany. Budu navrhovat předsednictvu, abychom schválili jeho kandidaturu jako nezávislého s podporou sociální demokracie,“ uvedl Hamáček. Podle jeho názoru má expremiér na Ostravsku silnou podporu a voličům má prý co nabídnout.

S nápadem na kandidaturu do podzimních senátních voleb přišla ostravská ČSSD. Paroubek by mohl kandidovat se volebním obvodu 71 Ostrava-město.

Sám Paroubek vnímá jako hlavní téma v Ostravě bytovou problematiku a nedostatek sociálních bytů. Zaměřit by se chtěl také na ochranu životního prostředí a dopravní infrastrukturu.

Paroubek se nerozešel se sociální demokracií zrovna v dobrém, v roce 2011 založil konkurenční stranu Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21), která ovšem ve volbách propadla. V čele tohoto uskupení skončil v roce 2014 a z politiky zcela odešel. Po několika letech ovšem touží po návratu do ČSSD, podle svého dřívějšího vyjádření chce na podzim zvážit případný vstup do strany. O ten se pokoušel už loni, samotná ČSSD ale byla proti.  

V roce 1993 prohrál Paroubek souboj o křeslo předsedy ČSSD se Zemanem

Do obnovené sociální demokracie vstoupil Paroubek hned v roce 1989 a okamžitě zamířil do vedení strany, když se stal ústředním tajemníkem. V roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu proti Miloši Zemanovi. Nakonec uspěl až v roce 2005, když v čele strany i premiérském křesle vystřídal Stanislava Grosse.

Následující volby do sněmovny pak skončily patem a Paroubek se premiérem nestal. V roce 2010 sice ČSSD volby do sněmovny pod vedením Paroubka vyhrála, vznikla ovšem středo-pravicová vláda Petra Nečase a Paroubek v čele strany skončil.